Hvis jeg tror på meg selv, vil jeg aldri slutte å vokse

Når jeg tror på meg selv, tar jeg modige avgjørelser. Selvsikkerhet lar meg vokse i den retningen jeg velger.
Hvis jeg tror på meg selv, vil jeg aldri slutte å vokse
Valeria Sabater

Skrevet og verifisert av psykologen Valeria Sabater.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Når jeg tror på meg selv, tar jeg bedre beslutninger. Når jeg tror på min erfaring og husker mine verdier og behov, vekker jeg styrker som setter meg på vei. Dette lar meg vokse og komme videre ved å bygge den virkeligheten jeg ønsker. Først da kan jeg overvinne hindringer, ta vekten av skuldrene mine og legge igjen tingene som skader meg og fokusere på de gode tingene som kommer.

Dette kan virke enkelt når du leser det. Du elsker sannsynligvis hvordan det høres ut. Tross alt sier feltet for personlig vekst og utvikling at det første budet er å lære å tro på deg selv. Selv om mange har lest utallige artikler om emnet, er det imidlertid ikke noen som har klart å bruke det i sine egne liv.

Mangel på tillit og selvverdsettelse ligger bak mange humørlidelser. Dette påvirker selvfølelsen og lar sinnet bli dominert av en begrensende og kritisk indre dialog.

Realiteten er at du ikke slutter å tro på deg selv fra den ene dagen til den andre. Det er en prosess som tar år eller til og med tiår. Faktisk, i løpet av barndommen og ungdomstiden begynner folk å godta en serie negative tanker eller selvbekreftelser.

“I det øyeblikket du tviler på om du kan fly, slutter du for alltid å kunne gjøre det.”

– J. M. Barrie –

En mann på et jorde.

Veien til vekst krever en indre transformasjon

Abraham Maslow, en av de mest fremtredende psykologene på 1900-tallet, sa at mennesker har to valg i livet. Det første, å velge veien mot sikkerhet; det andre, å gå mot vekst.

Hvis du vil oppnå tilfredshet og selvrealisering, må du velge vekst, og husk at et slikt valg krever at du hever deg over frykten.

Dette er imidlertid ikke en lett oppgave. For at noen skal tillate seg å vokse og utvikle seg i henhold til sine drømmer, mål og behov, må de deaktivere mange selvbegrensende oppfatninger. De må også kvitte seg med irrasjonelle ideer og frykt.

I virkeligheten er det mange som går i terapi med dårlig selvfølelse, fordi de har begrenset seg og er langt under sitt virkelige menneskelige potensial.

Hvorfor skjer dette?

Tidlige opplevelser som minimerte potensialet ditt

Jeg tror på meg selv

Når jeg tror på meg selv, føler jeg meg lykkeligere og tryggere. Imidlertid klarer jeg ikke å anerkjenne noe spesielt med meg selv. Jeg er ikke dyktig, og har heller ikke gjort noe jeg er stolt av. Jeg har alltid følt meg som en fremmed i min egen kropp.

Denne tanken er veldig vanlig hos de som har lidd av en tydelig mangel på emosjonell støtte siden barndommen. I disse tilfellene er det en mangel på takknemlighet og stabil og pålitelig kjærlighet. Disse menneskene hadde ikke noen som viste dem at de var i stand til å gjøre ting, uttrykke seg, bestemme, være autonome og føle seg verdifulle, noe som manifesterte seg i en merkbar mangel på selvfølelse og selvsikkerhet.

Det er tross alt veldig vanskelig for noen å tro på seg selv når ingen har gjort dem “emosjonelt synlige”.

Psykologien av tro

I 2016 ble en veldig interessant studie publisert i tidsskriftet Scientific Reports. Dr. Jonas Kaplan og hans kolleger oppdaget, ved hjelp av magnetisk resonansavbildning, kraften som tro har i hjernen. Enten det er politiske overbevisninger eller ubegrunnede ideer, ivaretas enhver tro av et komplekst nevralt nettverk.

Dessuten blir disse forbindelsene forsterket av regioner med emosjonelle funksjoner. Alt dette gjør det så mye mer komplisert å få noen til å forstå at de har et stort potensial, og at de bør tro på seg selv når de tar beslutninger.

Derfor er det ikke nok for andre å insistere på verdien din. Dette er fordi reell endring skjer når du “omformulerer” de skadelige ideene og overbevisningene dine.

En kvinne med blomster.

Jeg tror på meg selv og vet at det er på tide å vokse

Når jeg tror på meg selv, tar jeg bedre beslutninger. Når jeg endelig tør å stille spørsmål ved min gamle tro og ideene som andre har innpodet i meg, fjerner jeg min begrensende frykt og usikkerheten som tæret på meg.

Det er ikke lett å gjøre en indre rensing og eliminere de kritiske ideene andre innpodet i deg, og at du ikke engang var klar over at du sakte eroderte din egenverd.

Ethvert menneske har potensial og kapasitet til å hevde seg riktig i livet og legge begrensende tanker bak seg. Det er på tide å vokse og velge veien for selvrealisering påpekte Abraham Maslow.

Jeg tror på meg selv og det jeg fortjener. Fra nå av vil jeg slutte å bli påvirket av betingelsene som omgir meg og forstå at beslutningene mine definerer meg. Avgjørelsene som lar meg overvinne vanskeligheter og finne den lykken jeg virkelig ønsker.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kaplan, J., Gimbel, S. & Harris, S. Neural correlates of maintaining one’s political beliefs in the face of counterevidence. Sci Rep 6,39589 (2016). https://doi.org/10.1038/srep39589

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.