Hva du kan gjøre om du føler at livet ikke har mening

Mening i livet refererer til betydningen hver person gir sin levemåte, intensjoner og mål. Det varierer fra person til person, ettersom hvert individ trenger å legge ut på en indre reise for å finne sin egen mening.
Hva du kan gjøre om du føler at livet ikke har mening
Laura Rodríguez

Skrevet og verifisert av psykologen Laura Rodríguez.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

“Livet mitt har ikke mening. Jeg føler at jeg driver rundt uten retning. Jeg vet ikke hva jeg vil ha, ingenting motiverer meg nok, og jeg kan ikke finne min vei i livet. Det er ganske mulig at du har identifisert deg med disse ordene før. Alle har det. Eksistensielle kriser er uunngåelige i løpet av forskjellige livsstadier, der det kan virke umulig å finne mening med livet.

Eksistensielle kriser oppstår vanligvis fra visse smertefulle situasjoner, som blant annet samlivsbrudd, tapet av en av dine nærmeste, en skuffelse, eller oppsigelse fra en jobb.

Alle disse situasjonene som forårsaker smerte og fortvilelse kan definitivt spille en rolle i en eksistensiell krise. Selv om noen lider kun midlertidig, kan andre falle inn i et tomrom av smerte.

Midt under en eksistensiell krise kan du føle deg ufattelig fortapt. Du vet kanskje ikke hvem du er og ser mot fremtiden med usikkerhet. “Jeg føler meg så fortapt at jeg føler at livet mitt ikke har mening, og jeg kan ikke finne en utvei.” 

Hva kan du gjøre om du føler at livet ikke har mening?

Hva er meningen med livet?

Mange forfattere, forskere og filosofer har diskutert om meningen med livet. Men ingen har kunnet overbevise resten av menneskeheten om å innlemme en teori som en universell sannhet.

Meningen med livet refererer til betydningen hver enkelt person gir det, til de intensjoner og mål som de personlig ser for seg. Det varierer fra person til person, ettersom hvert individ trenger å finne sin egen mening ved å legge ut på en indre reise.

Psykiateren Viktor Frankl hevdet i sitt verk Livet må ha en mening at livet har mening i alle og enhver omstendigheter. Dersom en person klarer å finne mening i situasjoner med lidelse og splittelse, kan de overkomme dem ved å snu sine tragedier til suksess.

For Frankl eksisterer allerede hver persons mening med livet, og de trengs bare å bli funnet. Hver person skriver sin egen historie. De bestemmer hvordan de skal føle seg når de står overfor visse situasjoner.

Livet mitt har ikke mening og tristheten tar over

Når du føler at livet ditt ikke har mening, kan du oppleve visse følelser assosiert med denne tilstanden. Det er viktig å være oppmerksom på alarmene som utløses, ettersom de er symptomer som indikerer at noe er galt. Du kan også måtte oppsøke profesjonell hjelp, ettersom dette kan lede til:

  • En følelse av tristhet. Du kan føle deg apatisk eller tristheten invaderer deg, uten at du vet nøyaktig hvorfor. Noen tror de ikke har noen grunn til å føle seg på denne måten fordi de har en god jobb, familie og venner. Likevel føler de på en tristhet som de ikke klarer å forklare.
  • Du vet ikke hvem du er. Dette er grunnet manglende bevissthet rundt deg selv. Du tenker kanskje “Livet mitt er meningsløst og jeg føler meg fortapt. Jeg vet ikke hvem jeg er eller hva jeg vil ha.”
  • Anhedoni. Du mister interessen for aktiviteter som du pleide å like. Du nyter ingenting, og ingenting virker tilfredsstillende. Dette gjør at du konstant kjeder deg.
  • Sosial isolering. Tristhet, manglende interesse og frustrasjon når du står overfor fraværet av tilfredsstillelse i livet ditt, leder til større sosial isolasjon. Du føler ikke engang for å være med andre.
Å føle at livet ikke har mening kan føre til enorm tristhet.

Når du står overfor en eksistensiell krise, ta fatt på en indre reise

Bruk litt tid på å se inn i deg selv ved å ta fatt på en indre reise. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv i løpet av denne reisen: “Trenger jeg å gjøre endringer i livet mitt?” “Hva føler jeg, hva tenker jeg, og hva vil jeg?” “Prioriterer jeg meg selv?” “Er jeg den jeg virkelig vil være?”

Å se etter svarene til disse spørsmålene kan veilede deg på din sti mot kunnskap om deg selv. Bak din manglende følelse av mening i livet er sannsynligvis et lavt nivå om kunnskap om deg selv når det gjelder hvem du er og hva du vil. Dermed er det sannsynligvis nødvendig at du finner din mening og knytter deg til deg selv, samt gir deg selv motet og tiden du trenger. 

Kan du virkelig finne en hensikt og mening i livet ditt dersom du ikke vet hvem du er? En eksistensiell tomhet er synonymt med en manglende kontakt med deg selv, ettersom du var koblet fra ditt eget vesen, og heller valgte å bli en observatør.

Det som kan ha skjedd er at du var så fokusert på andre mål eller at personer at du ikke var oppmerksom nok på hva som foregikk inne i deg selv. Dermed burde du når du tenker: “Livet mitt har ikke mening”, se inn i deg selv og gjenopprett kontakten med deg selv. 

“Alt kan bli fratatt et menneske, utenom én ting: det siste av menneskelig frihet – å velge ens holdning til alle slags omstendigheter, å velge sin egen vei.” 

– Viktor Frankl –


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.