Ikke prøv å forandre meg

Ikke prøv å forandre meg
Valeria Sabater

Skrevet og verifisert av psykologen Valeria Sabater.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Elsk meg som jeg er; fri, noen ganger rotete, frekk, ​​til tider kaotisk, ufullkommen og alltid strålende. Ikke be meg om å være føyelig, heller ikke underdanig eller stille. Ikke prøv å forandre meg. La oss ikke drømme om en eventyrlig kjærlighet, men la oss heller ikke viske ut de små detaljene som gjør både deg og meg unike. Hvis det er slik du vil ha det, er det bedre å la meg gå, returnere meg til min verden, til strømmen av min elv, til min nærende ensomhet, til mine røtter …

Benjamin Franklin forklarte klokt at det er tre ting som er ekstremt hardt: stål, en diamant, og å kjenne seg selv. Det er klart at en slik oppgave ikke er lett, å senke oss ned i havet av usikkerhet, redsler, bekymringer, dyder og ufullkommenheter krever en håndverker som ikke bare er tålmodig, men også modig.

“Man må kjenne seg selv, selv om dette ikke tjener til å oppdage sannheten, er det i det minste nyttig som en livsregel, og derfor er det ingenting bedre.”

– Blaise Pascal –

Det er imidlertid få ting som er like verdifulle som å definere deg selv, for eksempel å søke etter private sfærer og selvkunnskap for å være tro mot oss selv. Dette er den eneste måten vi vil kunne etablere sterke sosiale bånd på, og skape et liv som er ærlig og i tråd med vår verdi, der vår oppførsel og tanker alltid er nøyaktig det samme.

Når det er sagt, er det noe vi bør ha i tankene. For ikke lenge siden forklarte legen Yi Nan Wang, en anerkjent psykolog som forsker på personlighetspsykologi, i en av artiklene sine at mange par “fortynnet” en del av seg selv for å oppnå mer harmoni med deres kjære; et ønske om forståelse som blir lydighet og prioritering av den andres behov, mens vi lagrer våre egne behov bakerst i hodet vårt.

På grunn av dette foreslår doktor Wang at vi blir i stand til å utvikle det han kaller “balansert ekthet”. Dette er et konsept basert på Eriksons stadier av psykososial utvikling, der alle gjensidig tilfredsstillende forhold først går gjennom en fase hvor hver person har klart å definere sin identitet.

Øyne med blomster

Vi må sette sunn autentisitet i praksis

Det kan være at du i fortiden var føyelig, håndterlig, imøtekommende … De fleste av oss var dette på et tidspunkt fordi det var hvordan vi ble oppdratt, fordi andre ønsket det på den måten. På grunn av dette var vi selvsagt lettere å håndtere, kontrollere; vi var gode til å tilpasse oss så vi passet inn i samfunnet vårt, hvor det å ha en egen stemme ofte er litt for dristig.

Alt dette gjør at vi har litt frykt eller nøler med å vise vårt autentiske selv. Av den grunn, og selv om vi hadde klart for oss at disse tankene, stemmene og følelsene er avgjørende for vårt velvære, fortalte vi oss selv “nei, det er bedre at de ikke ser meg, at de ikke hører meg, at jeg ikke skiller meg for mye ut”. Vi må bli avvist av andre, vi må motsette oss andre, såre deres følelser, bryte formen de presset oss inn i …

Men hvor er vårt bilde av oss selv eller vår identitet akkurat nå? Det er i streik. Vi blir vår egen følelsesmessige verste fiende når vi ikke klarer å utøve en sunn autentisitet. Vi blir offer for vår egen naivitet ved å tro at vi ved å være autentiske kan skade mennesker rundt oss, selv om dette ikke er sant.

La oss vise oss for verden akkurat slik vi er, hvordan det vi tenker og føler ikke er en handling av aggresjon. Det er akkurat det motsatte. På denne måten kan vi definere grenser og skape rom som er mer ærlige, sunne og respektable.

Kvinne slipper ut farger

Det var Aristoteles som en gang sa at den sunneste ektheten må komme fra det han kalte den “gylne middelvei”, hvor det å være ærlig ikke burde føre til skade eller avvisning, hvis vi er virkelig ærlige.

Ikke prøv å forandre meg, elsk meg med fargen min, med lyset og mørket mitt

Legen Yi Nan Wang fra Normal University of Beijing skapte nylig en fascinerende skala som kalles “AIRS” ( Authenticity in Relationships Scale), som har til formål å måle ektheten av forholdet mellom et par. En konklusjon var at en av nøklene til sosialt velvære er den hvor folk er i stand til å sette ærlighet i praksis som nevnt tidligere, og i den autentiske identiteten setter vi ikke vår identitet på vent, og vi lar heller ikke andre gjøre det for oss.

De 9 elementene som utgjør “AIRS” er følgende. For å teste deg selv, svar på hver med et “ja” eller en “nei”:

 1. Jeg skjuler alltid mine sanne tanker av for frykt for misbilligelse fra andre.
 2. Jeg liker å tjene andre.
 3. Jeg tør ikke fortelle andre sannheten for ikke å såre deres følelser.
 4. Jeg er veldig klar over at jeg burde være sann mot meg selv.
 5. Jeg finner alltid måter å kompromittere mellom mine behov og andres.
 6. Jeg ville aldri gi opp å være meg selv, og jeg ville aldri tillate at noen gjorde det for meg.
 7. Generelt forteller jeg sannheten uten å bekymre meg for hvordan andre vil reagere på meg.
 8. Jeg prioriterer meg selv, andres følelser er ikke viktige.
 9. Jeg støter nesten alltid andre når jeg snakker sannferdig.

Hvordan finne resultatene dine på AIRS

Jeg er sikker på at du allerede har en viss idé om hvordan du har scoret på skalaen. Men her måles det i tre seksjoner:

 • Elementene 1-3 representerer en forvrengt autentisitet, hvor vi pleier å etterlate våre egne følelser og identitet for andres skyld.
 • Elementene 4-6 representerer en balansert ekthet eller evnen til å uttrykke oss fritt og med respekt, med tanke på våre behov, like mye som andre.
 • Elementene 7-9 representerer en egoistisk autentisitet eller den ekstreme tendensen til å være egoistisk eller aggressiv i å prioritere oss selv, til det punktet hvor vi sårer eller fornærmer andre.

Som konklusjon, akkurat som vi har sett i forhold til vår partner, bør vi være i stand til å sette i gang en balansert ekthet hvor ærlighet uttrykkes sammen med respekt, frihet sammen med å være sammen, og selvtillit sammen med vekst i forholdet. I praksis handler det om noe vi bør sette i bruk i alle aspekter av våre liv, hvor det betyr noe at vi ikke er føyelige, heller ikke underdanige, men heller strålende, med karakter, unike og – selvfølgelig – fantastiske.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.