I dag sluttet jeg med å holde andre ansvarlige for min lykke

I dag sluttet jeg med å holde andre ansvarlige for min lykke
Sergio De Dios González

Vurdert og godkjent av psykologen Sergio De Dios González.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Jeg har brukt for mye av livet mitt på å holde andre ansvarlige for min lykke. Jeg har blitt sur på dem fordi de ikke har holdt sine løfter, for at de ikke elsket meg som jeg elsket dem, for at de ikke gjorde det jeg forventet.

Mine forventninger til de menneskene som har betydning i livet mitt var for høye; Jeg begynte å sette min egen lykke i deres hender.

Men det kom en dag da jeg følte meg dårlig med meg selv. Jeg begynte å lure på om jeg manipulerte mennesker, og på en måte gjorde jeg det. Jeg brukte dem til å gjøre meg glad.

Hvis noen ikke kunne gjøre noe gøy med meg fordi de hadde noe annet å gjøre, ville jeg bli sint og ikke gjøre den morsomme tingen jeg egentlig ønsket å gjøre. Wow! Livet mitt var helt avhengig av menneskene rundt meg.

Jeg hadde et bind for øynene som hindret meg i å se at jeg måtte ta tøylene i mitt eget liv og aldri gi dem til noen andre.

Å holde andre ansvarlige for min lykke

Å holde andre ansvarlige for vår egen lykke er en feil. Det fører bare til lidelse, skuffelse, smerte, tristhet, og i verste fall, til og med depresjon.

Vi skjønner ikke at denne dynamikken skaper mye følelsesmessig ustabilitet. Med denne typen utsikter, hvordan skal vi håndtere våre følelser? Det ville være umulig, siden vi har overlevert kontrollen over dem til noen andre.

Men det viktigste spørsmålet er: “Hvorfor gjøre noe så dumt som å etterlate et så viktig og delikat privilegium i andres hender?” Svaret ligger i vår frykt, usikkerhet, våre forutsetninger om relasjoner, og mange ganger, i at vi tror at kjærlighet krever smerte.

Barn leker med rød tråd

Alt dette ender opp med å skape et perspektiv med egne lover og logikk, og forstyrrer våre relasjoner. Vi gir alt, vi streber etter å holde våre relasjoner og vennskap på rett spor. Men til syvende og sist, ser det ut til at alt vårt harde arbeid ikke har gjort noe, og det gir oss en ettersmak av skuffelse.

Jeg jobbet hardt for å behage andre slik at de ville være lykkelige. Jeg var villig til å gi alt for de menneskene jeg elsket mest. Imidlertid visste jeg at de ikke tenkte på samme måte på meg, og det virket urettferdig.

Vi holder andre fra å vise at de også bryr seg. Vi tenker at det bare er én gyldig måte for noen å elske oss på.

At den eneste gyldige måten er den som tilfredsstiller våre ønsker, og det er hvordan vi evaluerer – eller i virkeligheten, minimerer – verdien av deres måter å elske på. I tillegg til det, sier vi sjelden (hvis vi gjør det i det hele tatt) hva vi føler når det gjelder hvordan vi vil bli elsket, og vi håper på et mirakel som vil gjøre at andre kan lese våre tanker eller tolke de alt for subtile tegnene vi sender.

På den annen side, hvis vi vanligvis er vennen som initierer ting og leder gruppen, hvorfor ikke stoppe? Hva om vi sluttet å lede og lot andre gjøre noe?

Kanskje vi er redd for at det ikke vil skje, at våre vaner har innblandet oss og dem i våre roller, noe som forteller oss hva vi kan og ikke kan forvente av andre.

Det bindet for øynene som jeg frivillig bærer

Å gjøre andre ansvarlige for vår lykke mens vi binder for våre egne øyne slik at vi ikke ser hva som skjer, er en dårlig ting å gamble på. Men vi vil stole blindt på dem, kanskje fordi det er vane nå, og livet vil ikke slutte å rope: “Slutt å se på andre og begynn med å se på deg selv!”

Vi ser utenfor oss selv etter det vi mangler. Hvis vi føler oss ensomme og ikke vil det, prøver vi å bli kvitt det med andre mennesker; Hvis vi merker at vi mangler kjærlighet, så ser vi etter en partner for å tilfredsstille dette behovet. Men å holde andre ansvarlige for å møte våre behov, utsetter oss for skade.

Mann med hodet i de stormfulle skyene vil holde andre ansvarlige

Vi har mye og vi har muligheten til å ha mer. Vi har lykke, vi har kjærlighet, vi har glede … Det er sant at vi kan gå gjennom ting som kan få oss til å tro at de har blitt tatt bort fra oss.

Men disse tingene lever i oss, dypt nede – vi må bare ta ansvar for det. La oss slutte å være passive spillere, fordi vi er hovedpersonen i vår historie.

Da jeg forsto at jeg kunne velge å være glad, at jeg, og ikke andre, hadde makten til å bestemme, da var jeg fri og jeg visste hva det var å finne balanse og velvære.

Så i dag sluttet jeg med å holde andre ansvarlige for min lykke, for å møte mine behov, for å tilfredsstille meg. Jeg har forlatt rollen til offeret, så komfortabel som jeg var da jeg ba om ting, samtidig som jeg ga det jeg ikke hadde.

I dag er jeg ikke avhengig av noen for å være lykkelig, fordi jeg har makt til å velge hvordan jeg vil føle meg. Og jeg har gitt andre tillatelse til å være fri fra “plikten” som jeg en gang hadde lagt i hendene deres, uvitende om faren jeg utsatte meg for.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.