Plutselig kom du: En historie om å bli forelsket

Han har elsket henne i all hemmelighet i årevis. Det han ikke vet er hva som vil skje etter at han møter henne. Det han minst forventet var å finne ut at det å bli forelsket bare er en illusjon.
Plutselig kom du: En historie om å bli forelsket

Siste oppdatering: 19 februar, 2019

Jeg så henne alltid gå gjennom gangene på skolen. Jeg prøvde alltid å sitte nær henne bare så jeg kunne beundre skjønnheten hennes. Ansiktet hennes overførte fred og ro. Håret hennes var langt, bølget og mørkt. Hun var fysisk perfekt. Hun var den slags jente jeg alltid lengtet etter. Det jeg ennå hadde å lære var at det å bli forelsket bare er en illusjon.

Ved anledninger fikk vi øyekontakt og hilste på hverandre. Stemmen min skalv alltid i disse øyeblikkene. Jeg visste aldri hva jeg skulle si. Jeg skjønte endelig at jeg begynte å bli forelsket i henne.

Patricia var den type jente jeg alltid hadde ønsket å være sammen med. Og der var vi, i samme rom hver eneste morgen. Når jeg kom nær henne, luktet jeg en deilig parfyme som invaderte hele atmosfæren. Beina mine ristet hver gang hun hilste på meg.

Ved siden av meg

Jeg forestilte meg alltid at jeg gikk gjennom byen med henne ved siden av meg. Der gikk vi og snakket om de vakre og merkelige bygningene og kommenterte alt rundt oss. Vi satt på en benk der vi snakket og lo. Etter det gikk vi et sted der vi kunne spise og ha det fint. Så, en dag, klemte og kysset vi. Hver gang jeg så henne på skolen, invaderte alle disse tankene sinnet mitt.

En dag, mens jeg spiste lunsj med en av klassekameratene mine, satt hun seg ved siden av oss. Hvordan var dette i det hele tatt mulig? Det virket som om de hadde kjent hverandre en stund. Jeg hadde ingen anelse! Jeg begynte å bli veldig nervøs. Drømmejenta mi satt rett foran meg. Hun var vakker. Jeg syntes hun var perfekt. Jeg ble mer og mer forelsket hver dag, men jeg var også redd for å skuffe henne.

En historie om å bli forelsket

Illusjonen om en spesiell forbindelse

Vi begynte å spise lunsj sammen oftere. Vi snakket om mange forskjellige ting og lo. Vi ba alltid om menyen. Hun likte brus, men jeg foretrakk å drikke vann. Hun likte salat og jeg likte pasta. Jeg ba om frukt til dessert mens hun ba om en karamellpudding. Jeg så henne i øynene og forestilte meg at vi var sammen på en øy der vi solte oss og badet i krystallklart vann.

Vi fortsatte å se hverandre mer og mer. Det virket som om hun også var interessert i meg. På dette tidspunktet hadde jeg vært forelsket i henne i omtrent et og et halvt år. En dag bestemte vi oss for å ta en kopp kaffe. Vi hadde det veldig fint. Vi hadde forskjellige hobbyer, men det hadde jeg ikke noe imot. Jeg innså at vi fullførte hverandre til tross for det. Hun gjorde visse ting som fikk meg til å tro at det var en spesiell forbindelse mellom oss.

Tiden var kommet

Patricia satte seg ved siden av meg i skolekantina en vinter-ettermiddag og sa: “Jeg må fortelle deg noe.”

Jeg begynte umiddelbart å riste. Tiden var kommet.

“Så klart, hva er det?” sa jeg.

“Saken er at jeg begynner å bli forelsket i noen. Jeg har ikke fortalt deg dette før fordi jeg ikke liker å snakke om slike ting, men jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre.”

“Men hva er problemet? Er det at personen du elsker, ikke elsker deg tilbake?” spurte jeg.

“Jo, han gjør det…” sa hun.

“Så?” spurte jeg.

“Han bor i en annen by. Så du skjønner, vi ser hverandre sjelden og jeg liker ikke langdistanseforhold. Folk sier at de er vanskelige.”

I det øyeblikket sluttet jeg å høre på det hun sa. Jeg stupte ned i en mørk, bunnløs grop. Jeg så på henne og følte et raseri jeg ikke hadde opplevd på veldig lenge.

Så hun er forelsket i en annen? Hun hadde gitt meg signaler! Hva skjedde? Dette kunne ikke være sant, jeg skal være den hun er forelsket i. Jeg har elsket henne i all hemmelighet i så lang tid, men jeg har aldri fortalt henne om følelsene mine.

Jeg ville ikke fortsette å høre på henne. Faktisk hadde jeg ikke lyst til å se henne igjen. Jeg var så skuffet. Jeg var så spent på å være i et lykkelig forhold med henne i fremtiden når jeg egentlig ikke hadde noen sjanse med henne. Selv om jeg elsket henne, elsket hun en annen mann. Ingenting ga mening lenger. Jeg kunne ikke tro at hun ga meg falske signaler.

En historie om å bli forelsket

Hva skjedde egentlig?

Noen måneder senere møtte jeg en gammel mann på bussen på vei hjem. Vi satt ved siden av hverandre. Kjøreturen var på en og en halv time, så vi hadde definitivt tid til å snakke.

Vi snakket om mange forskjellige ting. Jeg bestemte meg for å fortelle ham om min skuffende kjærlighetshistorie. Til min overraskelse så mannen på meg ømt og sa med et smil: “Problemet var at du ikke var forelsket i henne.”

“Unnskyld meg?” spurte jeg, forvirret. Jeg hadde elsket henne i mer enn et år, hvordan kunne jeg ikke ha vært forelsket?

“Du kan ikke elske noen du ikke kjenner, i hvert fall ikke romantisk. Du var forelsket i ideen om henne, ikke i henne. Å bli forelsket betyr ikke nødvendigvis at du elsker noen, husk det. Å bli forelsket er en illusjon.”

Vi sa ikke noe på noen minutter. Jeg forsto ikke hva han mente. Jeg visste ikke hvilket ansiktsuttrykk jeg skulle ha. Den gamle mannen fortsatte å se ut av vinduet og smile.

Så snudde han seg mot meg og sa: “Du var sannsynligvis interessert i den jenta på grunn av hennes fysiske utseende, og derfra begynte du å se for deg et lykkelig liv der du var ved hennes side. Du var spent og forhåpningsfull, men du kjente henne ikke. Litt etter litt begynte du å idealisere henne.”

Betatt

Da du begynte å merke henne mer og mer, var du oppmerksom på de aspektene du likte. Samtidig begynte du å ignorere hennes feil. Du trodde at hun ville gjøre deg lykkelig. I utgangspunktet la du din lykke i hennes hender. Beklager, min venn, men det er ikke kjærlighet, det er å være betatt. Det er derfor du var så skuffet. Kjærlighet er ekte, autentisk. Ekte kjærlighet er når du ikke forventer noe fra den andre personen og vil gjøre alt for at de skal være lykkelig.

Du tolket hennes signaler som gester av kjærlighet fordi det er det du ville ha. Du var forfatteren, regissøren og produsenten av den romantiske filmen du opprettet i hodet ditt og du endte opp med å tro det så mye at du koblet deg fra virkeligheten. Men ikke bekymre deg, det skjer med oss alle. Det er ikke uvanlig for oss å falle ned i den fellen minst en gang. Hvis du virkelig elsket henne, ønsker du at hun skal være lykkelig selv om det ikke er med deg. Så neste gang, tenk etter om du virkelig begynner å bli forelsket i personen eller om du bare skaper irrasjonelle forventninger i hodet ditt.

Å bli forelsket er en illusjon

Den gamle mannen fortsatte: “Som José Ortega y Gasset sa: ‘Vi blir forelsket når fantasien vår prosjekterer ikke-eksisterende perfeksjon på en annen person. En dag fordamper fantasien, og med det dør kjærligheten.’ Interessant, er det ikke? Det tok meg en stund å huske på det, men det hadde en så stor innvirkning på livet mitt at det var umulig for meg å glemme det. Nå vil det også hjelpe deg.”

Bussturen var over. Jeg sa farvel til den gamle mannen. Jeg kom hjem, hilste på foreldrene mine og satte meg ned på sofaen. Etter det fortsatte jeg å tenke på alt som mannen hadde fortalt meg. Det virket sprøtt i starten, men jeg skjønte at han hadde rett da jeg analyserte det.

Det var sant, Patricia hadde aldri hatt følelser for meg. Sinnet mitt hadde skapt alt. Jeg husker fortsatt hva han fortalte meg: “Hvis du virkelig elsker noen, ønsk dem godt og ønsk dem lykke. Ikke se hva de kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for dem. Hvis de lider, hjelp dem. Det er det kjærlighet handler om: å hjelpe andre og å gjøre dem lykkelige. Hvis den personen også elsker deg, forsikrer jeg deg om at det vil være det beste forholdet du noen gang vil oppleve.”

Forelskelse

Plutselig ga alt sammen mening. Jeg begynte å lese om å bli forelsket og fant en interessant artikkel skrevet av Chòliz og Gòmez (2002) der de bekrefter at attraktive mennesker har fordeler over de som ikke er det. Vi begynner å tilskrive ønskelige egenskaper til dem bare fordi de ser bra ut. I tillegg får det oss til å behandle dem bedre.

Takket være den gamle mannens vise ord og alt jeg leste, ble jeg mer og mer overbevist om at det å bli forelsket er en illusjon. Derfor er det viktig å være oppmerksom på forventningene vi lager i hodet vårt.

Hver gang jeg møter en jente nå og føler en øyeblikkelig følelsesmessig aktivering i meg, gjentar jeg flere ganger: “Å bli forelsket er en illusjon.”

“Å bli forelsket og å ha et forhold er to veldig forskjellige ting.”

-Keanu Reeves-


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.