Mamma, fortell dem: å skylde på offeret og voldtekt

Mamma, jeg er offer for dette macho samfunnet. Jeg er bare enda en voldtektsstatistikk. Men jeg er den som blir dømt hardest.
Mamma, fortell dem: å skylde på offeret og voldtekt

Siste oppdatering: 20 oktober, 2019

Mamma, fortell dem! Hvis jeg ikke kommer hjem i kveld, ikke la stemmen min gå seg vill i vinden. Ikke la dem si at det var min skyld på grunn av hvordan jeg kler meg eller går. Fortell dem at jeg var hyggelig med den fyren som kom over for å snakke med meg fordi det var slik du oppdro meg, ikke fordi jeg prøvde å flørte.

På den annen side, hvis jeg var uhøflig, er det fordi jeg ønsket å være sammen med mine venner og ingenting annet. Det var ikke fordi jeg ønsket å provosere ham. Mor, hvis jeg ikke kommer hjem i kveld, er det fordi en mann voldtok meg og jeg er bare enda et offer.

Fortell dem hvem jeg egentlig er. Ikke la media eller de som ikke kjenner meg, drukne stemmen min. Jeg har et dårlig rykte fordi jeg har levd som jeg ville uten å bry seg om hva andre vil si. Fordi jeg eier livet mitt og jeg ikke er en slave for andres forventninger.

Kvinner blir dømt av enhver beslutning de tar. Siden de er jenter, må de møte en rekke forventninger. Hvis de ignorerer de forventningene, er de de “dårlige jentene” og “de horene som fortjener det som skjer med dem”.

En gruppe venner på deres elektroniske enheter.

Mamma, fortell dem at jeg bare har prøvd å utøve min frihet

Mamma, fortell dem høyt og klart at jeg bare har prøvd å utøve min frihet. Ikke slutt å fortelle dem det frem til de endelig forstår at antall seksuelle partnere jeg har hatt ikke spiller noen rolle. Det som faktisk betyr noe er imidlertid om min aggressor har betalt for sex og derfor ser kvinner som gjenstander.

Få dem til å forstå at jeg kler meg slik jeg gjør for meg. Hvis du seksualiserer meg fordi det er varmt ute og jeg viser mer hud enn om vinteren, er det ditt problem, ikke mitt. Tenk på det, det er bare klær. Menn går skjorteløse og viser selv undertøy noen ganger. Noen har til og med buksa under rumpa, og ingen kvinne prøver å voldta dem. Hvorfor er det slik?

“De fleste menn frykter å bli ledd av eller ydmyket av et romantisk prospekt mens de fleste kvinner frykter voldtekt og død.”

-Gavin de Becker-

Snakk med dem om presset og vanskelighetene menn har utsatt oss for. Bli stemmen til enhver kvinne ved å snakke om alt vi har gjennomgått. Fortell dem hvordan de har rørt oss uten at vi vil. Eller hvordan de fornærmet oss og ble mer voldelige hvis vi motstod.

Som kvinne er jeg redd for å forsvare meg mot ethvert seksuelt overgrep fordi det er sannsynlig at jeg vil ende opp død. Men hvis jeg ikke forsvarer meg, blir det mitt ord mot deres.

mamma, fortell dem

Mamma, fortell dem hvor redd en kvinne som går alene føler seg

Mamma, fortell dem hvor redd du føler deg når jeg kommer hjem alene etter en kveld med vennene mine. La dem få vite at du bare føler deg redd når jeg går ut, ikke når broren min gjør det. At jeg er kvinne, setter meg i mer fare.

Fortell dem at jeg holder godt fast i nøklene mine før jeg kommer frem til døren min i tilfelle jeg må forsvare meg fra noen som venter på å angripe meg. Fortell dem at kvinner alltid er redde når de går alene nedover en gate eller andre steder.

På vei hjem, vil jeg føle meg fri, ikke modig.

Fortell dem at du gjorde alt du kunne

Mamma, fremfor alt, føl deg ikke skyldig hvis jeg ikke kommer hjem i kveld fordi du ikke kunne gjøre mer. Du oppdro meg til å leve hvordan jeg vil. Du advarte meg om alt som kunne skje, og du gjorde det klart at hvis det noen gang gjorde det, kunne jeg ikke ha gjort noe for å unngå det. Og akkurat nå, jeg forteller jeg deg at det ikke er noe du kunne ha gjort heller. Jeg er et offer fordi jeg er kvinne, og det er noe jeg ikke kan endre.

Mamma, jeg er offer for dette macho samfunnet. Jeg er bare enda en voldtektsstatistikk. Men jeg er den som blir dømt hardest. Resten av verden finner det vanskelig å forstå at menn voldtar kvinner bare fordi, og at de ikke alltid provoserer dem. De voldtar fordi patriarkatet har fortalt dem at vi bare er vanskelige, og de må bare fortsette å insistere. På samme måte har samfunnet gjort at menn tror at de skal komplimentere oss og vise oss kjærlighet, selv når vi ikke ber om det.

Det faktum at hver mann kan være en voldtektsmann og hvilken kvinne som helst kan være et offer, er vanskelig å forstå. Men mamma, verden vil bare forstå hvis du forteller dem alt det jeg har delt her og få våre stemmer hørt. Menn voldtar fordi samfunnet seksualiserer oss. Så mamma, ikke la stemmen min forsvinne, og ikke la dem stille stemmen din heller. Du kjenner meg og du vet hva alle kvinner går gjennom. La stemmen din bli hørt slik at det blir en kamp!


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.