Jeg bryr meg ikke om hvordan jeg ser ut lenger, hva er galt med meg?

Bryr du deg egentlig ikke lenger om hvordan du ser ut? Har du begynt å neglisjere ditt fysiske utseende. Hvorfor skjer dette? Går du bare gjennom en dårlig periode, eller er det noe annet som ligger bak? Vi tar en titt.
Jeg bryr meg ikke om hvordan jeg ser ut lenger, hva er galt med meg?

Siste oppdatering: 09 september, 2021

Jeg bryr meg rett og slett ikke om hva jeg har på meg lenger. Jeg orker ikke å fikse håret mitt. Det bekymrer meg ikke engang hvordan jeg ser ut når jeg forlater huset.” Sier du slike ord? Det var kanskje ikke så lenge siden du var ganske besatt av utseendet ditt. Men nå kan orker du rett og slett ikke å bry deg.

De sier at apati er ganske likt som å bli forelsket: Du vet ikke hva det betyr før det skjer med deg. Faktisk er apati nettopp det du sannsynligvis vil oppleve hvis du har begynt å neglisjere utseendet ditt. Kanskje du tar på deg de samme klærne dag etter dag, eller at du ikke lenger gidder å farge håret slik at etterveksten synes. Dette er tegn på en farlig form for omsorgssvikt.

Du kan gå gjennom denne typen apati i uker eller måneder uten å legge merke til det. I tillegg begynner det å påvirke andre områder av livet ditt. Likevel har du sluttet å bry deg om deg selv fordi du ikke lenger bryr deg om ditt fysiske utseende eller hva andre synes om deg. Men er denne typen situasjoner normalt?

Åpenbart ikke. Dessuten vet vi i psykologien at når noen begynner å overdrevent gjenta ord i stil med “jeg føler ikke lenger …” begynner alarmklokkene å ringe. Faktisk betyr det at det er et skjult problem som må ryddes opp i. La oss ta en titt.

Jente i sengen tenker at jeg ikke har lyst til å kle meg lenger

Jeg bryr meg ikke om hvordan jeg ser ut lenger

Hvis du ikke lenger bryr deg om utseendet ditt, er det en grunn til det. Du mister ikke bare interessen for noe fra den ene dagen til den andre, enda mer når det gjelder ditt personlige utseende. Faktisk, enten du er en sånn person som ikke kan forlate huset uten å se deg i speilet omtrent 100 ganger, eller om du alltid er klar til å gå på ti minutter, er det noe ved deg som vanligvis aldri endres.

Som regel vil du se bra ut. Du velger hva du skal ha på deg fordi du vet hva som passer deg best. Dessuten liker de aller fleste av oss å gjøre et godt inntrykk. Å være velstelt og ønske å fremstille et godt image et grunnleggende prinsipp og til og med et behov for de fleste av oss. Derfor, når du slutter å bry deg og ikke føler noen motivasjon til å kle deg ordentlig, gre håret eller til og med se deg i speilet, er det et underliggende problem som må håndteres.

La oss ta en titt på de mulige årsakene.

Selvfølelsen din er svekket

Kan selvfølelsen svekkes over natt? Ikke bokstavelig talt. Imidlertid er en ting du bør vite om denne psykiske dimensjonen at den ikke er stabil. Faktisk kan din verdsettelse og syn på deg selv og hvordan andre ser deg svinge. Likevel er endringen aldri umiddelbar. Det kommer gradvis og skyldes visse erfaringer.

Universitetet i Pavia (Italia) gjennomførte en studie som antydet at din selvfølelse er veldig følsom for hverdagslige problemer, skuffelser og følelsesmessige svikt. Dette er ekstremt vanlig når du er yngre. Men når du blir godt voksen, er selvfølelsen din vanligvis mer stabil.

Noe som å miste jobben, krangle med partneren din eller oppleve et samlivsbrudd kan utvilsomt føre til at du mister lysten til å ta vare på deg selv. I disse tilfellene blir imaget ditt fort lagt på hylla.

Apati som sluker alt

Vi snakket om apati tidligere. Disse følelsene av “Jeg bryr meg ikke lenger om hvordan jeg ser ut.” Slike følelser går langt utover en tom emosjonell tilstand. Faktisk foreslår de også din fullstendige holdning til livet. Apati er å vise uforsiktighet, mangel på respons, mangel på motivasjon og interesse. Det betyr at du har falt i en tilstand av sløvhet. Faktisk har du ikke styrke eller lyst til å gjøre praktisk talt noe som helst.

Imidlertid innebærer denne tilstanden ikke bare mangel på lyst til å stå opp fra sengen og gjøre deg presentabel før du drar hjemmefra. Faktisk mangler det også andre ting. For eksempel mangel på evne til å være produktiv på jobben, manglende interesse for sosialt samvær og mangel på lyst til å snakke med venner og familie.

Altoppslukende apati er faktisk et symptom. Faktisk kan det i mange tilfeller bli fulgt av dystymi eller alvorlig depressiv lidelse. Hvis du finner ut at du lider av denne mangelen på energi, mot og lyst i mer enn tre uker, bør du søke spesialisert hjelp.

gutt tenker at jeg ikke har lyst til å kle meg lenger

Jeg gidder ikke lenger betyr overdreven bekymring

“Å bry meg om utseendet mitt spiller ingen rolle lenger. Jeg har så mange andre ting å tenke på. Ting som tar all min energi, oppmerksomhet og tid …”

Hvis du befinner deg i en situasjon der du sier slike ting, betyr det at tankene dine er overbelastet. Du er overveldet av bekymringer, og du fokuserer utelukkende på andre ting. Kanskje jobb, familie eller personlige prosjekter. Selvfølgelig er det alltid godt å ha motivasjoner og ansvar. Men livet ditt trenger også balanse.

Enhver ekstrem, enhver situasjon der du befinner deg på flukt, der du prioriterer andre ting i lang tid, vil tære på deg. Å ta vare på deg selv, ta vare på utseendet ditt og bry deg om hvordan du ser ut er alle sunne og positive handlinger. De får deg til å føle deg bra. Det handler ikke om å skape et image som gleder andre. Faktisk må du mer enn noe annet, ha det bra med deg selv.

Å gjøre deg klar er det første du gjør så snart du står opp. Når du begynner å neglisjere det, slir det fort ut. Det blir bare begynnelsen, og du begynner å gi opp andre ting også. For eksempel kan du gi opp å gjøre de tingene du liker eller slutte å ha tid til deg selv. Ingenting av dette er bra eller anbefalt. Prøv å ikke glemme det.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rosi, A., Cavallini, E., Gamboz, N., Vecchi, T., & Russo, R. (2019). The impact of failures and successes on affect and self-esteem in young and older adults. Frontiers in Psychology10(JULY). https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01795

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.