Jeg går til en psykolog, og jeg er ikke gal

Jeg går til en psykolog, og jeg er ikke gal

Siste oppdatering: 30 oktober, 2017

“Jeg går til en psykolog, og jeg er ikke gal. Dessuten er gal en etikett som aldri bør brukes til å referere til personer med psykiske problemer. Jeg går til en psykolog for å få hjelp til å skifte pære når den ser ut til å ha slukket.

Jeg går til en psykolog fordi jeg trenger å organisere tankene mine, kontrollere mine følelser, og lære å leve bedre. Jeg går fordi det får meg til å føle meg bra, fordi det hjelper meg med å finne de ressursene jeg trenger, for å møte livet og finne lykke.

Jeg kjenner lyden av steiner som krasjer ned på føttene mine og blokkerer veien min. Jeg vet hvor mye det brenner når du ikke finner mening i livet, når du ikke kan uttrykke dine følelser til ord, når du ikke kan slutte å tenke at alt vil gå galt, når du ikke finner en utgang som fører deg tilbake til livet.”

Dette kan sies av alle som går til terapi. Uansett hva årsakene til at man går til terapi er, er det ingenting galt med det. Tvert imot, det tar mye mot å ta det skrittet og la en profesjonell hjelpe deg med å løsne dine mest intime knuter.

Vannkvinne

Det stigma som omgir mental helse

Å gå til terapi blir sett på som noe negativt. Faktisk, hvis du gjør det, føles det som samfunnet peker fingeren på deg. Men som mange fagpersoner rettmessig sier, trenger du ikke å ha livmorhalskreft for å gå til en gynekolog. Så hvorfor går ikke alle til en psykolog når de føler seg dårlige (dvs. engstelig, bekymret eller følelsen av at de sitter fast)?

Kanskje det er fordi at det å overvinne visse problemer ikke er så enkelt som å ta en pille. Kanskje det er fordi vi lever i et samfunn med raske løsninger, på jakt etter lykkepillen. Kanskje det er fordi vi alt for enkelt velger å fnyse over viktigheten av å jobbe gjennom en indre smerte som ikke har noe navn.

Saken er at vi ikke gir nok oppmerksomhet til psykologiske problemer. Følelsesmessige vanskeligheter virker sekundært for oss, og derfor lar vi oss ikke se nærmere og dypere på dem. Dessuten virker det som et tegn på svakhet.

Vi klør oss i hodene våre når såret er vanskeligere å helbrede, men vi skjønner ikke at selvfølgelig, hvis vi hadde gitt oppmerksomhet til tegn og symptomer som viste at noe var galt tidligere, hadde ikke smerten spredt seg slik.

Angst i magen

Du må være veldig modig for å erkjenne at knuten du føler i magen er forårsaket av dine følelser. Du må være veldig modig for å åpne ditt sinn og din indre verden til en profesjonell. Du må ha mye mot for å erkjenne at det er noe du må endre.

Du må være utrolig sterk for å ha motet til å forandre deg selv og jobbe med deg selv. Det er en psykologisk prestasjon å gjenkjenne dette og gi deg muligheten til å håndtere dine forventninger.

Fordi spørsmål ofte kan hjelpe deg med å finne nøkkelen til fremgang. Fordi støtten til en psykolog er nøkkelen til å få dine problemer til og gi mening, og til å finne ut hvordan du erobrer dem. Folk som går til terapi, har ikke alltid en psykisk lidelse, og psykologi er heller ikke bare sunn fornuft.

Fugl i kvinnes hår

Det du oppnår gjennom terapi går mye lenger enn vanlig lytting. Det er mer enn bare en intim samtale. Det innebærer å bytte lyspære ved hjelp av et balansert og objektivt rammeverk.

Kunnskap og teknikker som brukes av psykologer er basert på vitenskapelig forskning, som bekrefter den terapeutiske prosessen. Det er verdien av psykologi: å støtte søket etter svar på en profesjonell måte; å skape spørsmål; kunnskap om følelser, tanker, kvaliteter, ressurser og negative mønstre. Dette er derfor en vakker sti for de som har nok mot til å følge den.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.