Jeg knekker sammen så hardt fordi jeg opptrer så sterk

Jeg knekker sammen så hardt fordi jeg opptrer så sterk

Siste oppdatering: 27 oktober, 2017

Jeg opptrer alltid sterk og rolig, der jeg står høyt, er motstandsdyktig mot stormer og slag, uten å søke etter et følelsesmessig tilfluktssted eller selv en klem. Jeg har resignert meg til å holde mine sorger og klager stille, til å tro at fiasko er sikkert om ting ikke går etter planen. Jeg opptrer alltid sterk, derfor knekker jeg sammen så hardt. Det kan skje når som helst, og jeg kan ikke kontrollere det.

Jeg stoppet meg selv fra å gråte og eksternaliserte mine følelser. De forvandlet seg til såkalte isolerte symptomer, selv om jeg fortsatt betraktet dem som den prisen jeg betalte for et miljø som ba om så mye av meg, uten at jeg mottok noe i retur.

Jeg satte ikke grenser til den følelsesmessige støtten som andre krevde av meg. For dem var mine grenser bredt åpne, og likevel for meg selv, forvandlet mitt følelsesmessige rom seg langsomt til et tørt territorium med skarpe piggtrådgjerder.

Mine eksterne styrker, mitt tålmodige øre og mine evige konsesjoner ble mine egne følelsesmessige fangevoktere. Alle hadde nøkkelen til å gå inn i min personlige plass, og for meg ble det mer og mer nødvendig å dra og få litt luft. Før jeg visste det, hadde det gått lang tid siden jeg krysset terskelen til det som var menneskelig tolerabelt. Jeg fortsatte å tro at alt besto av å være sterk følelsesmessig uten å være sterk fysisk.

Å minimere dine følelser skader din følelsesmessige helse

Gjennom hele mitt liv har jeg alltid forstummet mitt hykleri, mine klager og mitt behov for hengivenhet. Da jeg ønsket å komme meg ut, var alle mine styrker eksterne. De ble tatt av andre mennesker som ikke lenger så dem som midlertidig hjelp, men som en måte å vende min energi til deres gåstaver på.

Når du føler deg svak, knekker du sammen over den dårlige ledelsen av ditt indre liv. Du knuses på innsiden og blir komatøs. Dagen kommer når du ikke kan komme deg opp lenger, fordi musklene dine ikke lenger kan svare. Du føler deg deprimert over alt stresset du har akkumulert. Du begynner å oppleve panikkanfall.

Hender med jente som leker

På en eller annen måte synes du å være frastjålet all din styrke, helt forsvarsløs mot ting du ikke engang kan nevne eller forklare. Utholdenhet har alltid en grense, men du har aldri visst hvordan du etablerer grenser med andre. Følsomme, men selvforsynte personer bør alltid kjenne til tegnene på et overhengende følelsesmessig sammenbrudd før det skjer.

Dårlig psykologisk utdanning har konsekvenser

En nylig studie i journalen Annals of Internal Medicine forklarte ulike tilnærminger til depresjon og sammenlignet det med dårlig utdanning i enkelte land, som Spania. Det er en mangel på koordinering i felles behandling av psykiske lidelser av psykiatere, psykologer og annet helsepersonell.

Som et resultat er selvmord en av hovedårsakene til død i Spania. Depresjon er også en ledende årsak til uførhet de siste årene. Dagens høye arbeidskrav og sosiale krav, sammen med mangel på utdanning innen psykisk helse, øker sannsynligheten for at psykiske lidelser utvikler seg i befolkningen.

Plaster holder blomster

Denne situasjonen fører til et klima av uvitenhet, hvor ukvalifiserte fagfolk godtar denne tilnærmingen. Slik ukvalifisert praksis fører til at befolkningen lider, svimmel av reklamene for alle slags oppfinnelser som hevder å helbrede sinnet eller hjelpe deg å få det til å fungere bedre, mens det mangler noen form for vitenskapelig støtte.

Knekk sammen oftere og vit hvordan du ber om hjelp

Du har rett til å være og føle deg trist, rett til å ikke alltid opptre sterk. Du har rett til å sette grenser med menneskene rundt deg, enten det er din partner, din mor eller ditt barn. Du har rett til å bli kjent med deg selv og å vite at emosjonell prosessering er komplekst, og at vi alle har vår egen unike måte å oppfatte virkeligheten på og søke lykke.

Du har rett til å knekke sammen og sette deg selv sammen igjen. Dette er alltid bedre enn å plukke opp bitene som andre etterlater i veien. Du har rett til å vite at å ta vare på deg selv ikke er egoistisk.

Hvis du slutter å prøve å opptre sterk og holde ut med kontinuerlig aggresjon fra miljøet, vil du unngå å sette deg selv i en permanent tilstand av svakhet. Når du vet at du ikke alltid må sette på deg et godt ansikt når du har mistet tålmodigheten for lenge siden, kan du være selvsikker og beskytte din personlige plass. Å vite når du skal være svak, forhindrer deg i å bryte sammen på innsiden igjen og igjen.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.