Å oppleve mine foreldres skilsmisse

Det første jeg tenkte da jeg fikk vite det var «det er ikke mulig, det må være en spøk». Det var vanskelig for meg å forstå hva som skjedde fordi tankene mine var et annet sted. Her er min historie om hvordan det var å få vite at foreldrene mine hadde bestemt seg for å slutte å leve sammen.
Å oppleve mine foreldres skilsmisse

Siste oppdatering: 23 februar, 2023

Å vite at foreldrene dine har sluttet å elske hverandre kan være veldig vanskelig. I mitt hjem var vi alltid en spesielt samlet familie. Vi var et lag som alle rodde sammen som ett, både i gode og dårlige tider. Det var noe vi aldri unnlot å gjøre.

Du har kanskje lagt merke til at jeg snakker i preteritum. Det er fordi familien min nå lever fra hverandre. Så i denne artikkelen skal jeg snakke om å oppleve mine foreldres skilsmisse.

Mine foreldres separasjon skjedde på det verste tidspunktet. Du tenker kanskje at skilsmisse er dårlig på ethvert tidspunkt. Men i mitt tilfelle, en måned før separasjonen, fant jeg ut at en nær slektning hadde blitt diagnostisert med kreft. Han trengte akutt operasjon. Dessuten hadde min bestemor kort tid før fått hjerneslag. Alt i alt utgjorde det et annus horribilis, et ‘grusomt år’ på latin.

deprimert tenåring
Hver skilsmisse innebærer emosjonell regulering ikke fra bare hovedpersonene, men også barna deres.

Øyeblikket jeg visste

Jeg husker bittert dagen min far fortalte moren min at forholdet deres hadde tatt slutt. Det var 6. januar. I mange land er dette helligtrekongersdag, en kveld full av magi der kongene bringer gaver til de minste (og også de eldre). Det året var gaven min fra kongene et stykke kull pakket inn i et tynt papir som sa «farvel». Det var fra min far. Han dro hjemmefra den dagen og kom aldri tilbake.

Jeg ser aldri på noen andres mobiltelefon. Men ved denne anledningen gjorde jeg det. Det var min fars. Du kan kalle det tilfeldighet eller skjebne, men om morgenen den 6. januar samme år så jeg på en WhatsApp fra faren min og leste en melding som tok pusten fra meg: «Jeg orker ikke mer, vi har kommet til slutten.»

Håpefullt spurte jeg faren min om det var en sjanse for at de kunne prøve igjen, men avgjørelsen hans var allerede tatt.

Jeg hadde fortsatt vanskelig for å tro på meldingen, så jeg bestemte meg for å invitere ham på kaffe og innrømmet at jeg hadde sett på telefonen hans. Han fortalte meg at meldingen jeg hadde lest var sann, og jeg følte meg andpusten igjen. Jeg ble overveldet av følelser.

Jeg sa til faren min at hvis han følte at forholdet hans til mamma ikke lenger kunne fortsette, forsto jeg det og jeg støttet avgjørelsen hans. Det var ekstremt vanskelig å gjøre det, men jeg følte at han trengte min støtte.

Jeg satte meg fast

Se for deg en en-liters flaske. Tenk nå på å helle en liter vann i den, alt på en gang. Det er umulig. I mitt tilfelle hadde det samlet seg en mengde vanndråper som jeg prøvde å behandle samtidig: min bestemors hjerneslag, den alvorlige sykdommen til et familiemedlem, en eksamen jeg skulle ta om kort tid, og for å toppe det hele, mine foreldres skilsmisse.

Eksamenen jeg forberedte meg til var veldig tøff. Jeg hadde lest til den i et helt år, og den var om to uker.

Da jeg fikk vite om mine foreldres skilsmisse, ble jeg mentalt blokkert. Hjernen min jobbet i høygir fra intensiteten til følelsene jeg følte. Men å snakke om det med foreldrene mine hjalp meg å forstå ting og moderere intensiteten i følelsene mine.

Jeg hadde vanskelig for å fordøye intensiteten i informasjonen. I virkeligheten hadde livet mitt tatt en 180-graders vending. Mine foreldres skilsmisse innebar at jeg la eksamen til side og jobbet gjennom alle de andre tingene som var å forholde seg til.

Jeg tok eksamen, og til tross for at jeg ikke gjorde det så bra, er jeg stolt av det jeg oppnådde på en så vanskelig tid.

Faren min er en ekstraordinær person, som min mor. Selv om de ikke lenger elsket hverandre, delte de samme hus inntil hver av våre nye familieenheter var i stand til å forsørge seg selv økonomisk.

Par snur ryggen til
En skilsmisse er en hendelse som har stor innvirkning på livet til foreldre og barn. Å gjøre det godt innebærer å prøve å minimere den følgeskaden som det kan medføre.

Mitt liv i dag

For tiden bor jeg sammen med min mor og min søster. Jeg ser faren min hver uke. Noen ganger er han også innom med sjokolade og bakverk når han kan. Så det er noen gode ting som skjer for å balansere ut det dårlige.

Noe som har hjulpet meg mye, er å forstå at hver prosess og hvert problem, uansett hvor intenst, langt eller ubehagelig det kan være, har en begynnelse og slutt. Det har absolutt vært nyttig for meg på reisen min. Tross alt, når du tror at du er omgitt av en mengde problemer som beleirer deg og hindrer deg i å puste, er du sikker på at de på et tidspunkt vil ta slutt, gir deg fred og roer deg ned.

Den januardagen forsvant en myte, et forhold som hadde vart i mer enn 30 år tok slutt. Det var imidlertid ikke slutten, men begynnelsen på en ny etappe. Noen ganger tror jeg faktisk at vi alle må tenke på nytt, endre oss og stikke av for å finne oss selv igjen.

Jeg klandrer ingen av foreldrene mine. Jeg føler meg i fred med avgjørelsen de tok, og jeg tror de føler det slik også. Etter min mening er det vanlig å lete etter skyld i skilsmisse, men nytteløst.

Når begjæret, kjærligheten og fellesplanene til et par tar slutt, uansett hvor mye de måtte ønske det, er det rett og slett ikke mulig å bevisst velge å begjære eller elske. Derfor er det best å bringe forholdet til slutt og gjøre plass for noe nytt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Palacios Gaona, C.A. &: Pérez Sarmiento, D.M. (2021). Divorcio y su repercusión en las relaciones familiares: una revisión bibliográfica. [Título profesional, Universidad Católica de Cuenca]. Repositorio digital de la Universidad Católica de Cuenca.
  • Serrano, J. A. (2006). Impacto psicológico del divorcio sobre los niños [en línea]. Revista de Psicología, 2(3). Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/6130

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.