Når "jeg burde..." kontrollerer livet ditt

Når "jeg burde..." kontrollerer livet ditt
Valeria Sabater

Skrevet og verifisert av psykologen Valeria Sabater.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Gi slipp på dem – gi slipp på de tyranniske “burde ha” “skulle ha” og “ville ha”. De gjør så vi snubler, og kommer i veien for vår egen lykke. Disse tankene kommer opp i de automatiske samtalene vi har med oss selv, der vi forteller oss selv at vi må være et skritt foran våre liv. Vi undergraver vår egen selvfølelse for å prioritere “jeg burde…” fremfor “jeg ønsker…”.

Det kan hende at denne ideen overrasker deg. I våre daglige liv blir vi nedtrampet av en endeløs strøm av forpliktelser og ansvar. Vi er sosiale skapninger. Vår største plikt er å inngå i en perfekt, godt oljet maskin. Det er uunngåelige konsekvenser når vi mister takten eller mislykkes med å fullføre en oppgave.

Vi vet dette veldig godt. Det er imidlertid allerede nok eksternt press på oss. Det er ingen hensikt med å legge til enda mer ødeleggende press som kommer fra å bli sittende fast i dine egne tanker. Noen ganger blir vi så oppslukte av “jeg må prøve hardere for å bevise hvor mye jeg er verdt”. Eller kanskje, “jeg burde ha sagt dette, ikke det”, eller “Jeg burde ha oppført meg annerledes”. Men disse tankene vil bare føre til følelser av frustrasjon, isolasjon og demotivasjon.

"Jeg burde ikke ha hodet i skyene"

Burde, kunne, ville… Vanlig psykologisk tyranni

Det er mange forskjellige typer av forpliktelser. De som tærer på oss og saboterer vår personlighet er de vi blir oppslukt av. Jeg burde besøke foreldrene mine, jeg burde gå ned i vekt, jeg burde prøve hardere å få den forfremmelsen på jobben, jeg burde være mer attraktiv, jeg burde ha bedre sosiale ferdigheter, jeg tenger denne eller den tingen for å være lykkelig…

Disse tankene forvandler våre ønsker eller preferanser til “alt eller ingenting”-forpliktelser og -ileggelser. Når vi faller inn i denne burde kunne ville-fellen, er det er par ting som er gode å huske på:

  • For det første, er det vi gjør å skape en fantasi om hvordan vi tror ting er. “Jeg må vise at jeg er verdifull fordi jeg trenger ekstern validering og anerkjennelse”. “Jeg må ha en fin mobiltelefon fordi det er sånn det fungerer i dag…”.
  • For det andre ender vi også opp med å fokusere på de tingene vi ikke har oppnådd enda. Ved å gjøre dette slutter vi med å utforske andre alternativer eller virkeligheter som kan være mer tilfredsstillende. Hvorfor gi oss selv forventningen om å være tynnere eller ha den perfekte kroppen, i stedet for å akseptere oss selv som vi er?
  • Som en tredje observasjon drenerer denne oppførselen og mentale fokuseringen både energien vår og resursene våre. Noen ganger kan vi til og med skylde på oss selv for å ikke ha fullført det vi “burde ha” og “må ha” gjort. Det er en veldig trist form for selvsabotasje.

Hvordan kan vi overkomme “jeg burde..”-besettelsen?

Tanker som “jeg må” og “jeg burde ha” tar opp mental plass. Faktisk rapporterte en artikkel i Psychology Today at disse tankene er bygd inn i våre nevrale kretser. De er programmert inn i den dypeste og mest primitive delene av hjernen vår, som amygdala og corpus striatum.

Vi har internalisert noen av disse interne reglene siden barndommen, alltid villige til å “gjøre hva som helst” eller “følge hva som helst” som samfunnet gir oss. Men disse reglene kan frata oss all glede og frihet. Albert Ellis sa at disse mentale tyranniene var irrasjonelle tanker. De er måter å ødelegge oss og kaste bort tid og krefter på, på meningsløse, ubrukelige ting som kanskje til og med er utenfor vår kontroll.

Nedenfor vil du finne noen strategier for å eliminere disse irrasjonelle “jeg burde ha”-besettelsene.

Slik kan vi jobbe med våre selvpålagte plikter:

  • Tenk mer på de ansvarene som er så dypt integrert i hodet ditt at du ikke engang kjenner de igjen. Noen ganger er vår pliktfølelse så automatisk at vi ikke engang er klar over det. Vi kan også glemme når andre (familie, venner, osv.) la disse ansvarene på oss.
  • Konfronter dem: “jeg burde takke andre oftere, jeg burde prøve hardere å være som alle andre”. Må du virkelig være som alle andre for å være lykkelig?
  • Vær oppmerksom på absolutte “alt eller ingenting”-tanker: “Jeg burde få denne forfremmelsen, ellers er jeg så godt som arbeidsløs”. Vil verden virkelig ende dersom du ikke får forfremmelsen?
  • Registrer hver tanke og begynn å filtrere gjennom dem: En god måte å være bevisst på våre mentale fokuser på, er å skrive dem ned. Start en dagbok og legg merke til hva tankene dine forteller deg, hva ditt hjerte føler, det som bekymrer deg. To uker senere, kom tilbake til disse sidene og legg merke til hvordan du tenker. Kanskje du kan kontrollere visse tankeprosesser.
Tankekaos

Til slutt, må vi akseptere at vi alle har navigert i disse “burde ha”-tankene. Vi trenger ikke å fjerne dem helt, men det er viktig å stikke hull i dem. Det handler om å oppnå en riktig balanse mellom “jeg burde ha” og “jeg ønsker”.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.