Min daglige rutine: energisparer eller -sløser?

Min daglige rutine: energisparer eller -sløser?

Siste oppdatering: 27 september, 2018

Hva skal du gjøre i dag? Hva er din daglige rutine?

Vel, det samme jeg gjorde i går, det samme jeg skal gjøre i morgen. Min rutine. Jeg står opp, spiser frokost, kler på meg, og enten rekker jeg bussen eller så blir jeg sen på jobb. Kanskje jeg kommer dit samtidig som mine kollegaer. Jeg blir kvitt noen papirer fra skrivebordet mitt og legger til noen nye. Så tar jeg en kaffepause og har en kjedelig samtale om den siste episoden av serien som alle snakker om.

Jeg skal jobbe overtid for å få litt fremgang, og på fredag ​​vil alle gå ut sammen. Hjemme vil jeg selvfølgelig se på en film i senga med det samme, og vil tenke på muligheter for livet mitt, som jeg ikke har akkurat nå. Dette er min daglige rutine.

Kanskje Raphaëlle Giordano har rett og vårt andre liv begynner når vi endelig skjønner at vi bare har ett. Vi hører bare at startpistolen avfyres når vi har gått gjennom en av disse opplevelsene og har sett hele livet vårt gå forbi på et øyeblikk.

Det er en merkelig opplevelse, selv “magisk” ifølge folk som har levd gjennom den. Hvorfor? Fordi den har kraften til å sette våre prioriteringer i orden. Denne typen opplevelser er også viktige av en annen grunn: for å minne oss om at vår fremtid ikke er garantert.

Hva er din daglige rutine?

Vandeyr

Ingenting former en persons vilje eller tankegang mer enn rutine. Som en munk har vi våre vaner: hyppige, konstante og pålitelige. Vi bærer våre vaner hver dag, så vi er aldri nakne og sårbare for livet.

Både vaner og skikker høres ut som rutiner. Ting vi gjør stort sett på samme måte hele tiden, og som gjør oss trygge. De gjør at våre tvil forsvinner. Tross alt er de prøvde og testede strategier for livets problemer.

I tillegg kan vi spare en stor mengde energi ved å ha en daglig rutine. Det er som å installere en programvare som gjør alt automatisk; vi trenger ikke å tenke på det eller planlegge det. Vi må bare gjøre det en gang siden vi nettopp har perfeksjonert det. For eksempel, si at jeg pleide å ta bussen til jobb, men en dag ble den linjen avviklet, og jeg fant ut at metroen var raskere, i motsetning til hva jeg hadde trodd.

Tenk på om vi måtte tenke på disse tingene hver dag: Hva skal jeg ha til frokost? Hvordan skal jeg gå på jobb? Når skal jeg ta pause? … Dette er spørsmål vi allerede har besvart. Så, hvorfor lage et nytt problem? Hvorfor skal jeg gjøre en større innsats enn nødvendig hvis jeg allerede har rutinen min?

“De fleste tingene som skjer med oss ​​i livet, avhenger av hva som skjer her oppe i hodet.”

Er min daglige rutine nyttig, eller er det et fengsel?

Hvis vår daglige rutine er for streng og vi ikke tillater oss selv å ta en pause, kan det imidlertid komme en tid når den blir overveldende. Du kjenner sikkert følelsen.

Det som pleide å hjelpe føles nå mer som en fengselscelle hvor det er for lite oksygen. Vi ønsker å bryte ut, vi fantaserer om å gjøre det. Men å ikke gjøre det vi gjør hver dag betyr å klatre opp en bratt skråning – i det minste i begynnelsen; det betyr at vi må forlate vår komfortsone. Det er som om vi vil ha det og ikke vil ha det samtidig. Til slutt kommer vi til å bare velge det trygge alternativet: det vi alltid gjør.

Men hva med symptomene på “akutt rutinitt”? Mangel på motivasjon, tretthet, en nostalgisk sinnstilstand, humørsvingninger, apati, skuffelse … og den overveldende følelsen av at vi har alt – eller nesten alt – vi trenger for å være lykkelige, og likevel er vi ikke det.

Vi snakker om den uklare, overveldende følelsen av tomhet som overrasker oss. Den følelsen som ofte kommer ut av det blå. På den andre siden, alle endringene vi forestiller oss, ting vi har tenkt på om og om igjen, virker absurde for oss. Hvorfor skulle vi prøve å ta bussen igjen hvis vi allerede vet at det tar lengre tid? Hvorfor erstatte det vi spiser til frokost hvis det vi spiser nå føles bra og gir oss energi hele morgenen?

Ikke glem å drømme!

Det har å gjøre med å ikke ha nye mål for å erstatte de vi allerede har møtt. Disse nye målene er bare toppen av isfjellet, de er bare starten av en drøm. Så når de mangler, kan våre drømmer også mangle.

Kanskje min daglige rutine ikke er det verste i verden. Kanskje du kaller det et i-landsproblem … eller kanskje ikke. Fordi sannheten er at hvis den er kombinert med andre problemer, som ensomhet, blir det faktisk en av de viktigste årsakene til at folk trenger terapi.

Giordano forteller oss i hennes bok – delvis som tull, delvis på alvor – at fengselet som rutinen vår kan danne, har så mye kraft at det kan få et helt land deprimert.

Ikke glem å drømme!

Rutiner: bra eller dårlig?

Den beste måten å bryte rutiner og planer på, er improvisasjon og spontanitet: ved å gjøre nye aktiviteter som vi tror vi vil like, men også ved noen ganger å gjøre ting bare fordi folk anbefaler dem til oss. Kanskje de vil overraske oss litt, og den overraskelsen kan være nøkkelen til vår fengselscelle, nøkkelen til vår lykke.

Derfor bør vi også ta en titt på vår personlighet, og sørge for at vi er alltid åpne for nye erfaringer. Det er en ideell egenskap å dyrke – i hvert fall av og til – hvis vi ikke vil mate rutinen hver dag og gjøre den til et monster.

Vår daglige rutine sparer oss mye energi, men det kan også bli en stor sløsing med tid når vi slutter å dominere den og i stedet bli dominert av den. Noen ganger slutter vi å ta risiko fordi vi føler oss for trygge; vi har gjort det samme om og om igjen for mange ganger.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.