Kraften til smil og latter

Kraften til smil og latter

Siste oppdatering: 09 mars, 2018

Jeg smiler og jeg føler meg bra; jeg får noen til å smile og det gjør meg glad. Når jeg smiler, føler jeg meg mindre stresset. Hvis jeg går gjennom en vanskelig tid, når jeg smiler føler jeg at jeg kanskje kan klare å takle det. Et smil får meg til å slappe av og distraherer meg.

Er det sant at en god latter forlenger livet? Ja, det er noe sannhet i det … Og vet du hvorfor? Fordi når hjernen ler, frigir den endorfiner.

Endorfiner frigis ut i alle positive stemningsleier, og de spiller en av de viktigste rollene i å føle glede og hjelper hjernen å dempe følelser av smerte.

Også når vi ler, frigir vi mindre kortisol, stresshormonet. For å kompensere, frigir hjernen dopamin, et stoff forbundet med positive følelser. Ved å le slipper vi også negativ energi fra kroppen, akkurat som Freud fortalte oss.

Jeg vil ikke at du skal gå glipp av smil og latter, så jeg vil også fortelle deg at når du aktiverer ansiktsmusklene som er ansvarlige for å le, begynner hjernen din umiddelbart å frigi dopamin og endorfiner, selv om smilet ditt ikke er spontant.

Denne siste nyansen er svært viktig, fordi dette betyr at ved å bevisst endre vårt uttrykk, kan vi også endre vår sinnstilstand. Fantastisk!

en kvinne smiler og ler

På den annen side, hva skjer når andre får oss til å le? Vel, hjernen din blir oksygenert og ditt limbiske system aktiveres, noe som letter hukommelsesretensjonen.

Så ikke glem å få noen til å le før du forteller dem noe du vil at de skal huske. Hjernen deres vil være mer forberedt på å kode, beholde og tilbakekalle denne informasjonen.

“Et smil koster lite, men er verdt mye. Personen som forårsaker et smil er glad, og personen som mottar et smil er takknemlig. Det varer bare et øyeblikk, men minnet varer noen ganger livet ut”

– Mariano Aguirre –

smil og latterSosiale effekter av å smile

Etter å ha sett hvordan hjernene våre fungerer når vi ler, nå skal vi se hva som skjer med andre når vi gir dem et smil.

En ting vi vet er at smilingen gjør oss mer attraktive. Vi liker smilende folk mer enn folk som ikke smiler eller som for det meste rynker brynene når vi møter dem.

Å smile prosjekterer et bilde av sikkerhet og selvtillit, pålitelighet og tilnærming. Og når vi smiler, føler vi oss mer optimistiske og bedre med oss selv. Den selvoppfattelsen er merkbar.

Å smile har kraften til å få andre til å smile, takket være våre “speilnevroner”. Disse nevronene er ansvarlige for at vi etterligner det vi ser rundt oss.

Det er derfor noen ganger, når vi hører eller ser noen ler som galne, begynner vi å gjøre det samme uten å vite hvorfor. I essens blir vi “smittet” av deres positive energi.

far og sønn ler

Humor, smil og latter kan gi oss et nytt perspektiv fordi de aktiverer vår frontale hjernelapp. Dette området er ansvarlig for de mest avanserte menneskelige funksjonene, som kreativitet, utholdenhet, fleksibel tanke og organisering. Faktisk ble dette vist ved en studie om latter og hjernen utført i 2010.

Smil og latter: Omgi deg med folk som får deg til å le

Nå som du vet alle fordelene med å le, vet du at det er verdt å lete etter folk som får deg til å le. Optimistiske mennesker med smil i ansiktene sine. Du vet å omgi deg selv med folk som overfører energi og lykke.

Du kan se etter folk som vet hvordan de skal le av sine problemer, som kan se den morsomme siden av situasjoner og fremfor alt som vet hvordan de skal le av seg selv. Du vil være med folk som sprer smil.

Venner ler

La oss gjøre en forpliktelse til å få andre til å le, frigi dopamin og endorfiner, redusere kortisol og aktivere våre speilnevroner. Jeg forplikter meg til dette fordi jeg vil se deg le. Fordi humor hjelper oss med å overvinne motgang og se lyset i enden av tunnelen.

Jeg vil gjøre dette, for kanskje når jeg ikke har noe mer å by på, kan jeg i det minste gi deg en god latterkule …


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.