Jeg fikk sparken for å ha depresjon

Mange forteller meg at jeg kan ta sjefen min til retten for å ha sparket meg i forbindelse med sykemeldingsperioden jeg hadde grunnet depresjon. Selv om sannheten er at jeg ikke har mot til å gå gjennom den prosessen, og heller ikke gå tilbake til nevnte arbeidsmiljø. Dette er min historie.
Jeg fikk sparken for å ha depresjon

Siste oppdatering: 06 februar, 2023

For tre år siden var livet mitt veldig annerledes. Klokken åtte hver morgen tok jeg bilen for å gå på jobb i en HR-avdeling. Hver kveld, klokken 17:30, stemplet jeg ut og dro hjem. De første årene var fine. Jeg likte jobben min og følte meg veldig motivert. Men de siste ti månedene ønsket jeg bare å forsvinne.

En gang gjorde jeg det til og med. Etter en ganske heftig krangel med noen av kollegene mine, satte jeg meg i bilen og begynte å kjøre målløst. Etter en time stoppet jeg på en bensinstasjon. Jeg visste ikke engang hvor jeg var. Faktisk hadde jeg kjørt til en annen provins. Jeg måtte ringe partneren min og be om å bli hentet fordi jeg ikke følte meg i stand til å sette meg bak rattet igjen.

Etter den hendelsen henviste legen min meg til en psykiater. Han fortalte meg at jeg hadde opplevd en dissosiativ episode og led av angst og depresjon. Han ga meg medisiner og anbefalte meg å ta permisjon fra jobben, men det gjorde jeg ikke. Det var selvkrav som hindret meg. Det var imidlertid tydelig at det ikke kom til å gå lang tid før jeg brøt helt sammen.

Jeg ble utsatt for mobbing på arbeidsplassen fra kollegene mine. Dette vekket traumet jeg led i min barndom på grunn av min fars mishandling.

jente som takler hva det vil si å ha depresjon
Psykologisk terapi er avgjørende både for å håndtere depresjon og virkningen av urettferdig oppsigelse.

Jeg fikk sparken fordi jeg hadde depresjon

Jeg vet at historien min ikke er noe utenom det vanlige, og at mange mennesker vil ha hatt lignende opplevelser. Kanskje det er derfor jeg føler det er så viktig å snakke om det, da det kan hjelpe andre til å føle seg mindre alene og mer forstått. Det har gått tre år siden min erfaring, og det er først nå jeg føler at jeg kan nærme meg det og snakke om det i detalj.

Jeg jobbet i HR-avdelingen i et stort selskap. Jobben var stressende, men jeg hadde vært der i nesten åtte år, og jeg forsto dynamikken og hva som krevdes av meg. Jeg var ansvarlig for rekruttering av personell, opplæring av dem, lønn mm.

Jeg var flink i jobben min. Jeg taklet imidlertid ikke interne tvister og mobbing mellom kolleger. Jeg kan egentlig ikke si hvorfor mobbingen startet. Det kan ha vært på grunn av at jeg påpekte en kollegas rasistiske og dehumaniserende oppførsel under en utvelgelsesprosess. Etter det ble jeg ikke bare deres fiende, men de mobiliserte også andre kolleger i avdelingen mot meg. Det var der problemene mine virkelig startet.

En gang, da jeg var sykemeldt, så kollegene mine meg gå og handle. De klaget på at hvis det var greit å forlate huset og gå på shopping, var det tydelig at jeg hadde det bra og at tilstanden min var en farse.

Det hjalp ikke å be om støtte og melde fra om mobbingen

Da trakasseringen og mobbingen begynte, rapporterte jeg det til bedriftshelseavdelingen. Men klagene mine falt for døve ører fordi arbeidshelse ble innlemmet i HR-avdelingen og ble ledet av en av de kollegene som ignorerte og avviste meg.

Jeg snakket med direktøren og lederen min. De ba meg om å lage en rapport, men den gikk tydeligvis ingen vei. Det var i det øyeblikket angsten satte inn sammen med søvnløse netter, overårvåkenhet og panikk. Hver morgen, når jeg skulle på jobb, kastet jeg opp og kunne ikke annet enn å komme for sent.

Minnet om tidligere traumer

Har du noen gang gått over en frossen innsjø og kjent isen knuse under føttene dine? Det var slik jeg følte det. Jeg hadde følelsen av at når som helst ville alt kollapse under meg og jeg ville ende opp med å drukne. Denne denne mobbesituasjonen fikk meg til å våkne til barndomsdagene da faren min kritiserte, kjeftet på meg og mishandlet meg fysisk.

Den opplevelsen varte til jeg var 5 år gammel da moren min skilte seg fra ham og vi flyttet for å bo hos bestemoren min. Jeg trodde jeg hadde glemt opplevelsen, at den ble helbredet og jeg ville overvinne den fullstendig. Imidlertid var den fortsatt der, som et dårlig lukket og fortsatt smertefullt arr.

Uten egentlig å vite hvorfor begynte jeg å oppleve tilbakeblikk fra fortiden min. Stresset ble overveldende. En dag måtte jeg til og med på legevakten fordi jeg trodde jeg hadde hjerteinfarkt. Men det var et angstanfall, det første av mange.

I mellom hadde jeg den dissosiative opplevelsen mens jeg kjørte. Så, rett før påske, tok en kollega et grep om brystene mine. De andre sto ved siden av, tok bilder og lo. Et døgn senere ba jeg om sykemelding.

Trakasseringssituasjoner i arbeidsmiljøer bør håndteres bedre. Å ha en spesialisert avdeling i bedrifter kan bidra til å forebygge og håndtere disse ødeleggende opplevelsene.

De trodde meg ikke

Psykiske sykdommer er ikke synlige. De dukker ikke opp på røntgen eller blodprøver. Problemet med å ha depresjon er at ingen vet når den lidende vil føle seg klar til å gå tilbake til jobb. I mitt tilfelle forhastet de meg. Sjefen min sendte meg en melding fjorten dager senere, og fortalte meg hvilken dag jeg skulle returnere, og begynte å tildele meg oppgaver.

Ved en anledning møtte jeg en kollega på butikken. Det viste seg senere at dette gjorde meg til gjenstand for en samtale på den private WhatsApp-gruppen til HR-avdelingen. De hadde blokkert meg, men en annen kollega jeg møtte fortalte meg hva de hadde sagt.

«Hvis hun skal handle og ta bilen, er det klart at hun kan komme seg ut av sengen og at hun har det bra. Hun vil bare få sykepenger for å ikke gjøre noe.» Samfunnet fortsetter å tro at det å ha depresjon betyr at man ikke kan komme seg ut av sengen og holde seg i mørket hele dagen uten å bevege seg. De skjønner ikke at psykiske plager ikke stoppe deg fra å bevege deg, kle på deg, spise eller til og med le. Men å gjøre disse tingene betyr ikke at du har det bra.

Kvinne ser trist ned og tenker på hva det vil si å ha depresjon
Jeg vet at oppsigelsen min på grunn av depresjon var urettferdig, men jeg har ikke mot eller styrke til å starte en juridisk kamp.

Min oppsigelse var både en urettferdighet og en lettelse

To måneder etter sykemeldingen for depresjon fikk jeg sparken. Årsaken som ble oppgitt var ikke min midlertidige funksjonsnedsettelse. Det ville åpenbart vært helt upassende. Begrunnelsen fra selskapet var min dårlige ytelse. Jeg var konsekvent sent ute, jeg nådde ikke målene mine, jeg kunne ikke spille på lag med kollegene mine, og jeg ble permanent distrahert.

For å gjøre vondt verre, ble oppsigelsen nærmest en disiplinærsak. De beskyldte meg for oppførselen min før sykemeldingen min, som om det var frivillig oppførsel og ikke effekten av mitt eget psykiske helseproblem og fremfor alt mobbingen.

Etter å ha mottatt nyheten, tenkte partneren min på å snakke med fagforeningen for å be om juridisk støtte. Han insisterte på at jeg skulle fordømme situasjonen, be om rettferdighet og bli gjeninnsatt. Det siste jeg ønsket var imidlertid å bli ansatt i det selskapet igjen. Faktisk var oppsigelsen min en lettelse. Dessuten hadde jeg ingen styrke eller lyst til å starte noen juridisk tvist.

På den tiden tillot ikke tankene mine det. Å ha depresjon gjør at du ikke kan reagere. Men da jeg ble frisk, et år senere, ønsket jeg å gå videre. Nå er det eneste jeg ønsker at det i alle bedrifter og arbeidsmiljøer opprettes uavhengige avdelinger de ansatte kan henvende seg til i tilfeller av trakassering. Det bør også være spesialiserte områder innen psykisk helse. Ellers vil opplevelser som mine gjentas hver dag.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.