Jeg er mitt eget hjem: Jeg hører på meg selv og fornyer meg selv

Jeg er mitt eget hjem: Jeg hører på meg selv og fornyer meg selv
Valeria Sabater

Skrevet og verifisert av psykologen Valeria Sabater.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Jeg er mitt eget hjem. Derfor åpner jeg vinduene for luft, for å slippe den harske, giftige vinden ut og la brisen bære duften av håp og drømmer.

Jeg er mitt eget hjem. Mitt tilfluktssted. Derfor er jeg noen ganger ikke tilgjengelig for andre fordi jeg søker i meg selv. Jeg trenger å lytte til meg selv, passe på meg selv og helbrede meg selv …

Hvis vår indre verden virkelig var et hjem, ville mange av våre hjem være rotete. Det er sant at noen vil ha en vakker fasade, med fargerike fliser, store skorsteiner, sofistikerte porter og grandiose vinduer med elegante gardiner.

“Hus er bygget for å leve i, ikke for å se på”

– Francis Bacon –

Men hvis vi skulle gå inn i disse imponerende herskapshusene, kan vi finne falske vegger, svake søyler og ensomme haller. Tomme rom som lukter som tristhet og mørke hjørner sollys aldri har nådd.

I virkeligheten, hvis hver av oss virkelig var et hus, måtte vi ta vare på det. Vi vil ha et komfortabelt hjem, fullt av lys uten lukkede rom.

Vi er vårt eget hjem, la oss innrømme det. Vi er vår egen tilflukt, vakker og alltid voksende. Så la oss lære å ta vare på dette magiske rommet som vi aldri bør leie ut, men heller beskytte.

Et hus med ting som vokser i det

Tilflukten du leter etter utenfor er på innsiden

George Bernard Shaw sa at livet ikke handler om å finne oss selv, men heller om å vite hvordan vi skal skape oss selv. Derfor, den som velger å gå på en reise for å finne deres hensikt, teste sine grenser og se hvem de egentlig er, tar feil i deres tilnærming.

Fordi det de vil vite er ikke utenfor, men heller på innsiden.

Det er noe vi alle visste, spesielt i ungdomsårene, det stadiet hvor vi lever med alt vårt fokus utover, der vi venter på å se hva livet vil bringe oss, for å se hva som skjer i omverdenen med dens opprør, smaker, lyder og lukter.

Ved å leve frakoblet fra våre egne hjerter, verdier og identitet, vil vi føle det som om “noe mangler”.

Så, nesten uten å innse det, lar vi den første personen som dukker opp, komme inn i hjemmet til vårt eget vesen. Vi gir dem nøklene, vi tilbyr dem den beste sofaen og til og med tilgang til skuffene og loftet.

Vi gjør dette med naiv uskyld, uten å innse at de er tyver og spioner som nådeløst vil ødelegge alt de finner: vår selvtillit, våre styrker, dyder, drømmer og håp …

En havfrue

Å ta vare på deg selv, lytte til deg selv og jobbe med deg selv, er ikke egoistisk

Å ha et hjem fullt av romslige rom fylt med bøker av uendelig visdom er ikke egoistisk. Å ha et hjem uten låste dører eller sprekker, ingen mørke hjørner, er ikke forgjeves.

Å ha en hage fylt med utrolige blomster og vakre trær med sterke røtter er ikke overfladisk. Fordi å få disse tingene krever tid, viljestyrke og egenomsorg.

“Lyset er for smertefullt for dem som lever i mørket”

– Eckhart Tolle –

Vi lever i et samfunn som gjør at vi skal tro at det å else elske seg selv er en egoistisk handling. Men etterpå er vi nesten nødt til å lese selvhjelpsbøker der vi finner at premisset ikke er sant. Vi leser at å lukke dørene til vårt hjem for det vi ikke liker eller ikke ønsker, ikke er narsissistisk.

Det er faktisk mot, egenkjærlighet og ærlighet. Det er egenomsorg og å prioritere oss selv i en verden der folk ikke gjør det.

En havfrue blåser såpebobler

Som Albert Ellis sa på sin tid, lærer samfunnet oss ofte å skade oss selv. Så vi må glemme alt dette slik at vi kan lære å tenke og føle oss annerledes. Å huske at det er et delikat vesen som trenger vår oppmerksomhet, omsorg og anerkjennelse: oss selv.

Så la oss ta den reisen tilbake til vårt eget hjem. La oss feie ut vår begrensende tro og åpne opp håpets rom, trekke gardinene fra for indre konflikter og rense rørene til våre følelsesmessige sår.

La oss dyrke våre hager med håpets frø og legge nøklene til vårt hjem trygt i lommen, fordi det er de nøklene som til slutt vil åpne dørene til lykke …


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.