Effekten av benzodiazepiner

Mange tar medisiner i håp om å føle seg bedre. Vi skal se på effekten av benzodiazepiner.
Effekten av benzodiazepiner

Siste oppdatering: 25 mars, 2020

Klokka er 10.30 og jeg har nettopp tatt en dose Alprazolam. Det var ikke en stor dose, men siden jeg ikke er vant med denne medisinen har den en større effekt enn ellers. Alprazolam er et benzodiazepin som iblant brukes til behandling av panikk og angst. Effekten av benzodiazepiner på kropp og sinn er stor.

Det er nok ikke helt uvanlig at jeg tar denne medisinen, når man tenker over at det moderne samfunnet overmedisinerer og gir medisiner mot det meste. Jeg har tenkt å føre en logg over hvordan jeg føler meg etter å ha tatt denne medisinen, hvor jeg skal notere ned hver bivirkning når jeg føler at den er på sitt verste.

Effekten av benzodiazepiner er variert, og kommer også an på personen. Disse midlene reduserer hjernens normale stimulans. Hvis hjernen er overaktiv, kan disse stoffene roe den ned. Jeg plasserte middelet under tungen og lot det løse seg opp, før jeg drakk litt vann for å kvitte meg med den bitre ettersmaken.

Den mentale og emosjonelle effekten av benzodiazepiner

Klokka er nå 10.50, og effektene er merkbare. Jeg er roligere enn tidligere, den typen roligere som kommer sakte og gradvis, omtrent som døsighet. Det er nesten så jeg kunne lagt meg til å sove med en gang. Jeg kunne også gått en tur, men jeg ville nok ikke hatt refleksene mine intakte. Det ville vært umulig å kjøre bil i denne tilstanden. Heller ikke arbeid ville vært mulig, det ville rett og slett ha blitt for merkelig. Det føles nesten som om jeg ser på en film. Jeg observerer bare det som foregår rundt meg, men det føles ikke som om det har noe med meg å gjøre.

Lyder plager meg. Jeg måtte senke volumet på TV-en og be familien min snakke roligere. Generelt sett har jeg blitt mer følsom for eksterne stimuli. Selv om jeg føler meg mer avslappet, er jeg samtidig hypersensitiv til alt rundt meg, som høye lyder og sterkt lys.

Mine mentale prosesser går saktere. Jeg ville ikke klart å gjøre hverdagslige oppgaver som normalt, og jeg ville heller ikke klart å opprettholde en samtale om den hadde krevd mer enn moderat konsentrasjon. På tross av dette klarer jeg å utføre en del enkle oppgaver.

Å ta benzodiazepiner has mange bivirkninger som påvirker din daglige oppførsel.

Den atferdsmessige effekten av benzodiazepiner

Jeg reiser meg og går sakte til badet. Jeg vasker hendene, også det sakte. Deretter observerer jeg hver bevegelse nøye, før jeg returnerer til stua og setter meg i sofaen. Bevegelsene mine er trege.

Jeg er en smule sulten. Når folk snakker til meg, må jeg konsentrere meg ekstra hardt for å klare å følge med. Skriving på datamaskin er noe jeg klarer, selv om jeg trykker mer feil enn vanlig. Koordinasjonen min er svekket, noe som ville ha gjort det vanskelig å utføre fysisk eller psykisk krevende oppgaver. Og som sagt tidligere, ville jeg ikke klart å kjøre bil. Heller ikke studier og lesing av vanskelige tekster ville gått særlig bra.

Hvordan virker benzodiazepiner?

Ifølge en del studier, opplever jeg en reduksjon i nervenes impulsoverføringer, som igjen reduserer hjernens grad av overstimulering. Middelet har en depressiv virkning på nervesystemet. Det forårsaker døsighet og reduserer sjansene for å våkne midt på natten.

Noen studier antyder også at benzodiazepinen jeg akkurat inntok bedrer effekten av GABA-nevrotransmitteren (gamma-aminobutansyre). Dette hemmer nevronene, reduserer overføringshastigheten og gjør at jeg føler meg roligere.

Cecilio Álamo González, en farmakologiprofessor ved Alcalá-universitetet i Spania, bekrefter at dette er en medisin som de fleste har en god toleranse for, og som er trygg å bruke som hypnotika i en periode på to til fire uker. Han foreslår også at stoffet kan brukes som anxiolytika i to til tre måneder. Hvis middelet brukes i lengre perioder, kan det forårsake enkelte helseproblemer.

Å ta benzodiazepiner i lange perioder kan føre til helseproblemer

Konklusjon

Jeg er fortsatt bekymret. Min mentale aktivitet er redusert, men når effekten av medisinen går over må jeg se frykten i øynene. Jeg tenker fortsatt på det som plager meg. Siden jeg er døsig på grunn av medisinen reagerer jeg ikke så intenst, men problemene mine har ikke forsvunnet.

Å prøve å løse indre konflikter med legemidler er en middelmådig løsning. Benzodiazepiner kan hjelpe til med å roe ned en person, og kan redusere angst. Derimot vil man ikke kunne nyte indre fred før man også løser de indre mentale konfliktene man har.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.