Å bli en minimalist: 5 leksjoner jeg lærte

Å bli en minimalist: 5 leksjoner jeg lærte
Gema Sánchez Cuevas

Vurdert og godkjent av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Jeg har alltid betraktet meg selv som en person som verdsatte og satte pris på det lille jeg hadde, eller i det minste prøvde jeg å være slik. Men skapet mitt som var fullt av klær, og den enorme mengden bøker som fylte opp hyllene og invaderte andre møbler, sa meg noe helt annet. Jeg hadde for mange ting jeg brukte til dekorasjon, som var designet for et annet formål. Så jeg bestemte meg for å prøve å bli en minimalist og bli kvitt alt jeg ikke trengte. Og det var da de 5 leksjonene jeg lærte dukket opp, og forandret livet mitt helt.

1. Nå bruker jeg virkelig det jeg har

En av de første leksjonene man lærer når man vi bli en minimalist, er at flere ting ikke betyr flere alternativer. Faktisk tok det meg lang tid å innse at selv med alle klærne jeg hadde i skapet, endte jeg alltid opp med å ta på meg de samme tingene. Noen av dem var ting jeg så på som “bare for spesielle anledninger”, noen var for nye til at jeg føle at jeg kunne begynne å bruke dem i hverdagen. Til slutt ble de forvist til bakerst i skapet, der det bare var tre eller fire klesplagg som faktisk var nyttige.

Bøker du aldri kommer til å lese, ting som bare tar opp plass … etter at du blir kvitt alt du ikke trenger, vil livet ditt ta en 180-graders vending.

Så det jeg gjorde var å “rydde opp”. Jeg ble kvitt alt jeg ikke brukte og begynte å ha på meg de tingene jeg virkelig likte: Jeg sluttet å forestille seg hvordan det ville være å ha på seg noe for første gang, og begynte å ha på meg ting for første gang. Faktisk oppdaget jeg selv klær jeg ikke visste at jeg hadde, og jeg elsket dem. Hvordan kunne jeg bare ha stukket dem langt bak i skapet?

2. Jeg tenker to ganger før jeg kjøper noe

Det første trinnet var uten tvil viktig for å nå den andre leksjonen. Da jeg ble klar over klærne jeg hadde, men klar over de jeg ikke hadde innsett, hadde jeg ikke lenger behov for å kjøpe de klærne jeg ønsket meg.

Det samme skjedde med ting, bøker og andre grunnleggende ting. Jeg vet at reklamenes mål er å selge og å få oss til å tro at vi trenger noe vi egentlig ikke trenger. En ny datamaskin, en ny sjokolade, de beste innleggssålene til skoene dine … Til syvende og sist, for mange elementer som til slutt ender opp med å bli ubrukte.

3. Mindre ting, mindre tid

Det beste med å bli en minimalist er at våre rengjøringsaktiviteter begynner å bli betydelig mindre. Personlig tilbrakte jeg en veldig lang tid på å vaske hele badet fordi mellom de skitne klærne, hår- og kroppspleieproduktene, magasinene, de alt for mange håndklærne … Det var et totalt rot. Jeg vet ikke engang hva jeg skal si om rommet mitt, som var fullt av bøker jeg aldri kom til å lese. Til slutt brukte jeg mer tid på å flytte ting fra ett sted til et annet enn å faktisk rengjøre.

“Enkelhet er den ultimate tilfredsheten.”

Leonardo da Vinci

På grunn av dette, nå som jeg bare har det jeg trenger, de tingene jeg virkelig kommer til å bruke, kan jeg bedre bruke tiden min, og det er noe vi alltid bør være takknemlige for. Tiden er veldig verdifull, og jo mindre av den vi må investere i unødvendige tiltak, jo bedre. Så, å ha mindre ting lot meg rydde og organisere alt mye raskere.

Bli en minimalist

4. Jeg begynte å fokusere på nåtiden

En av de nest siste leksjonene jeg lærte var at all denne forstyrrelsen rundt meg var veldig knyttet til fortiden og nåtiden min. Det var visse ting jeg ikke ville bli kvitt fordi de minnet meg om et spesielt øyeblikk, eller de var en gave. Men jeg kom ikke til å bruke dem, enten fordi jeg ikke likte dem eller fordi de var ødelagte og ubrukte.

Andre ting, som jeg nevnte i begynnelsen, akkumulerte seg på grunn av min frykt for at jeg kanskje kom til å trenge dem i fremtiden. Inntil jeg ble klar over at hvis jeg noen gang ønsket noe, kunne jeg kjøpe det, uten å måtte beholde det frem til det øyeblikket. Fordi, kanskje, det kan være at anledningen aldri ville oppstå, og da ville handlingen min vært helt meningsløs.

Så begynte jeg å fokusere mer på nåtiden, på å vurdere hva jeg hadde, kaste ut det jeg ikke trengte, frigjøre meg selv om de “hva hvis …”, og glemme “men det minner meg om …” Å  samle på ting på grunn av en fremtidig begrunnelse var jeg ferdig med.

5. Jeg er ikke mine ting

Dette er en av de siste leksjonene jeg lærte, og en som virkelig var nyttig for meg. Mye av tiden tror vi at vi er det vi har, kanskje fordi vi gir det stor verdi. Men til syvende og sist er de alle ting, så jeg spurte meg selv et spørsmål: hva ville skje hvis bilen min brente opp, for eksempel? Jeg ville selvfølgelig føle meg dårlig, men den kan erstattes.

Båter i luften

Jeg husker et nyhetsbrev fra en by i Alicante for noen måneder siden, som snakket om hvordan en mann hadde dødd i forsøket på å forhindre at en stor flom ville dra bort bilen hans. Konsekvensen? Han druknet. Er det virkelig verdt det å gi opp livet for noe materielt?

“Kast ut, rengjør, organiser. Ingenting trekker mer energi enn et rom som er rotet til med ting du ikke lenger trenger fra fortiden din.”

-Dalai Lama-

Å bli en minimalist åpnet øynene mine for nye muligheter. Lærdommene jeg lærte, lærte meg at jeg kan elske det jeg har og gi det verdi, men aldri bli en slave av disse tingene eller la dem definere livet mitt. Fordi materielle ting ikke gir lykke, og jeg kan fortsatt sette pris på noen av dem. Så, hvor mye penger har jeg mistet på de tingene som aldri vil ha noen reell bruk? Hvor mange nye ting har ikke kommet inn i livet mitt fordi jeg ikke hadde plass til dem?


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.