Syv ting tenåringer desperat vil at voksne skal forstå

Du kan ikke engang forestille deg hvordan det er å være tenåring. Jeg vet at du ikke forstår meg, derfor trenger jeg at du vet noen ting om meg …
Syv ting tenåringer desperat vil at voksne skal forstå

Siste oppdatering: 05 oktober, 2021

“Gretten, komplisert, uforutsigbar, umoden, opprørsk, ulydig, misfornøyd …” Du kan beskrive meg på mange måter. Men hvis det er en utfordring for deg å leve med meg eller til og med forstå meg, er det enda vanskeligere for meg, jeg lover deg. Det er av denne grunn at jeg må fortelle deg at det er visse ting vi tenåringer vil at voksne skal forstå.

Jeg vet godt at du ikke aner hva det vil si å leve i en kropp og sjel som min. Det er faktisk tydelig at du ikke husker å ha vært tenåring selv. Men selv om du husket det, er det mange ting som rett og slett ikke er det samme lenger. Fordi nåtiden min ikke er som fortiden din. Verden nå har en annen rytme og helt andre mekanismer som, selv om du tror kan sammenlignes med tiden din, rett og slett ikke kan det.

Du forteller meg ofte at jeg ikke vet hva livet handler om, og at jeg vil oppdage hva det betyr når jeg blir voksen. Men tror du virkelig det er lett å være tenåring? Tror du at det å være på min alder betyr å leve i salig uvitenhet og permanent lykke? I så fall må du forstå noen få ting.

“Du trenger ikke å lide for å være poet. Ungdom er nok lidelse for alle.”

– John Ciardi –

jente som ser på mobil som representerer hva tenåringer trenger for at voksne skal forstå

Ting tenåringer vil at voksne skal forstå

Det er noen ord jeg hører hundre ganger om dagen, og som hver dag blir mer kvelende. De er ordene “du må”. Faktisk gir alle meg ordre, men ingen stopper noen gang for å spørre meg hva jeg vil. Hvis jeg blir spurt, vil jeg umiddelbart svare “Jeg vil være usynlig.” Ja, jeg vil slette meg selv slik at ingen skulle se meg, og da slipper jeg å lide så mye.

Fordi i det siste gjør alt i meg vondt og jeg blir så lei av alt. Lei av å oppdage at det å bli eldre ikke er det jeg trodde det ville være da jeg var barn. Før lo jeg av alt, nå gråter jeg av ingenting. Jeg er lei av likegyldigheten til lærerne mine. De gjør meg vondt, de gir meg bare oppgaver som jeg ikke liker, som ikke interesserer eller motiverer meg. Klassekameratene gjør meg også vondt.

Du må forstå at skolen er som en jungel der bare noen få overlever. Derfor, hvis jeg kommer sint hjem og låser meg inne på rommet mitt, er det ikke fordi jeg er frekk. Å gå hver dag til et sted hvor du ikke vet om dagen i dag er den du er alene eller at du blir latterliggjort. Faktisk, hvis jeg kunne hatt noe akkurat nå, ville det vært Harry Potters usynlighetskappe.

På den annen side forstår jeg det. Jeg vet at jeg er lat og jeg bor i et rotete rom, men rommet mitt er min verden. Min sløvhet holder meg i balanse. Rommet mitt er min tilflukt hvor jeg kan flykte med videospillene mine, Netflix og musikken min, slik at livet ikke gjør så vondt. Derfor trenger jeg at du forstår noen ting, noen av realitetene i livet mitt som kan hjelpe deg å forstå meg hvis du vil …

1. Jeg trenger plass; Jeg flykter egentlig ikke fra deg, jeg leter etter meg selv

Slutt å klage på meg for å ha tilbrakt dagen på rommet mitt med døren lukket. Ikke kjeft på meg, ikke tru med å ta fra meg internett hvis jeg ikke går ut. Snakk til meg normalt, så skal jeg få deg til å forstå at jeg bare trenger plassen min. Jeg trenger bare et hjørne hvor jeg kan tenke, hvile og omorganisere tankene mine i fred …

2. Snakk til meg uten å krangle

Jeg er lei av å krangle. Noen ganger hører jeg faktisk bare ordre, kjeft og trusler fra deg. Prøv å være tålmodig med meg og prøv å snakke normalt. Hvis du vil, la oss dra til et sted borte fra hjemmet, borte fra vårt normale miljø.

Snakk med meg om hva du vil. Snakk til meg som en normal person, så ser du at jeg reagerer mye bedre.

3. Ikke døm meg, ikke få meg til å tro at jeg er en skikkelig skuffelse

Noen ganger, selv om du ikke sier det høyt, vises det i uttrykket ditt. Det virker som om det eneste jeg gjør i livet er å skuffe deg. Du dømmer meg imidlertid uten å kjenne meg. Du forteller meg at jeg er lat når jeg faktisk føler meg ødelagt av ting som jeg ikke engang kan forklare. Faktisk har jeg det vondt inni meg mesteparten av tiden, og det siste jeg trenger er at du skal fortelle meg at hvis jeg fortsetter denne veien, kommer jeg ingen steder i livet.

Ikke øk min lidelse, vær tålmodig med meg.

4. Ikke gjør ting for meg, ikke sy puter under armene mine, gi meg muligheter

Jeg vet at du vil det beste for meg, men hvis du ikke gir meg noen muligheter, vet jeg ikke hva jeg er i stand til. Gi meg uavhengighet, så jeg kan være stolt av meg selv og vise deg hva jeg er i stand til å gjøre. Ikke sy puter under armene mine. Hvis du gjør det, vil du bare styrke min ulykke.

5. Begrens min internett- og mobilbruk, minn meg om at det er liv utenfor skjermene

Hvis du prøver å begrense bruken av mobiltelefonen min eller ta fra meg nettbrettet eller datamaskinen, hater jeg deg. Jeg vil skrike til deg at jeg ikke kan leve uten internett. Imidlertid trenger jeg virkelig din hjelp til å forstå at det er liv utenfor skjermene.

Du har kanskje ikke innsett det, men min avhengighet til internett betyr at jeg bare er klar over hva som skjer i det universet. Faktisk får det meg til å føle meg mer stresset, mer kvalm og mer utslitt hver dag. Derfor bør du virkelig ignorere protestene mine og stoppe meg fra å bruke det så mye.

Mor snakker med sønnen som representerer det tenåringer trenger.

6. Jeg trenger spesialisert hjelp

Noen ganger, selv om jeg vet at du vil det beste for meg, er ikke støtten din alene nok. Faktisk er det noen ganger jeg trenger å snakke med en profesjonell. Ikke bare la meg være i fred, for selv om jeg ikke forteller deg direkte at jeg trenger hjelp, føler jeg meg ofte så fortapt, og bare en psykolog kan veilede meg på det tidspunktet.

7. Ikke gi meg opp, fortell meg at du elsker meg, for selv om du kanskje ikke tror det, trenger jeg deg

Jeg vet at jeg gjør deg gal. Det er også dager der jeg har fått nok, og alt jeg vil gjøre er å forlate hjemmet. Imidlertid trenger jeg deg, så ikke gi meg opp.

Minn meg på at du elsker meg, fortell meg det selv om du ikke synes jeg fortjener det fordi jeg alltid er sint på verden. Fortell meg at du alltid vil være der for meg, i alle øyeblikk og situasjoner. Ikke gi meg opp, selv om jeg aldri sier det til deg, elsker jeg deg også.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.