Jeg er hovedpersonen i min egen historie

Jeg er hovedpersonen i min egen historie

Siste oppdatering: 11 januar, 2018

Jeg erklærer meg selv som hovedpersonen i mitt eget liv, jeg er ikke hva andre pålegger meg. Jeg erklærer meg selv ansvarlig for hva jeg gjør og sier, ikke for hva andre forstår. Dydene mine definerer meg. Jeg elsker meg fullstendig, uten sprekker, med hvert ufullkomment hjørne, med alle vanviddene jeg liker, med hver eneste feil og enhver skygge som jeg omfavner fra tid til annen for å helbrede arrene mine …

Selvaksept er en kompleks og labyrintisk oppgave. Det er ofte på toppen av listen vi skriver med usynlig blekk – vår liste over ventende oppgaver – som en som skriver sine gode intensjoner i begynnelsen av året. Således, og nesten uten å innse det, kommer det en dag når vi ser oss i speilet og føler plutselige og uforklarlige nålestikk. Er vi virkelig den personen vi ser reflektert? Hvordan kan speilet vise oss et så klart, plettfritt og perfekt bilde av oss selv når vi føler oss så “ødelagte”?

“Prisen for storhet er ansvar.”

– Winston Churchill –

Noe spesielt merkelig som vanligvis forekommer hos personer som ikke har jobbet med selvaksepten, er at de vanligvis holder andre ansvarlige for deres ulykkelighet. Dette er mennesker som ikke har integrert alle de personlige og affektive dimensjonene som definerer en. De klandrer andre for deres ulykke og ubehag nesten automatisk, ofte forkledd i en, dessverre, defaitistisk holdning.

For eksempel: hvis jeg ikke finner en god partner, antar jeg det er fordi ingen tror på forpliktelser lenger. Når jeg mislykkes på en eksamen, er det fordi læreren ikke liker meg. Hvis jeg ikke har gode venner, er det fordi folk er falske og utakknemlige. Når jeg tar feil om noe, er det fordi noen forklarte det dårlig for meg. Hvis jeg føler meg usikker, er det på grunn av familien min …

Folk med denne typen holdning fordeler opprinnelsen til deres frustrasjoner til alle rundt dem. Derfor kan få øvelser være mer sunne, rensende og terapeutiske, enn å ta kontroll og erklære deg selv for hovedpersonen i din egen historie. Erklære deg selv ansvarlig for hvem du er og hva du gjør.

Kvinne er hovedpersonen i sin egen historie

Ta personlig ansvar for å oppnå lykke

Å erklære seg selv ansvarlig for hva man er, hva man gjør, og hva man mener er en prosess. Personlig ansvar betyr fremfor alt å ikke skylde på andre for din egen ulykke. Det betyr også å kunne oppdage forskjellige måter å oppnå balanse og ditt eget velvære på, uansett hvilken negativitet som omgir deg.

På dette punktet lurer du sannsynligvis på om dette betyr at du kan være lykkelig uansett hva forholdene er. Hva skjer hvis jeg finner ut at jeg har en sykdom? Hva skjer hvis forholdet mitt er stormfullt og ustabilt?

Vel, svaret på disse spørsmålene er i seg selv enkelt. Å være ansvarlig for seg selv er å forstå at det er ting vi ikke kan kontrollere. En fysisk sykdom er et godt eksempel på dette. I dette tilfellet, foruten å vite hvordan du aksepterer den, det som gjør forskjellen er vår HOLDNING.

Den som ser seg som hovedpersonen i sitt eget liv og ikke som en statist, forstår at for å være lykkelig må man ta avgjørelser. Derfor blir alt som overskyer veien, senker selvtilliten, eller distraherer etterlatt. Det er bedre å forlate disse tingene og huske det engasjementet du hadde i det modige øyeblikket. Når du bestemte deg for at “du har kommet til denne verden for å være lykkelig, ikke for å kaste bort tiden din på det som tar bort glede.”

Mann med rosa hender

Lær å være ansvarlig for deg selv, erklær deg selv fri

William Ury, en velkjent antropolog, har fått et bemerkelsesverdig omdømme for å jobbe som mellommann og promotor av personlig vekst gjennom bøker som Veien til JA. For denne forfatteren ligger ansvaret for oss selv i to grunnleggende områder. Først må vi vite hvordan vi skal ta vare på oss selv. Vi må kunne se forholdet mellom våre handlinger og deres konsekvenser. For det andre må vi lære å respektere de forpliktelsene vi gjør med andre.

“Vi er hukommelsen vi har og ansvaret vi tar. Uten hukommelse eksisterer vi ikke og uten ansvar fortjener vi kanskje ikke å eksistere.”

– Jose Saramago –

Dr. Ury foreslår også at for å oppnå denne magiske balansen må vi gi oss selv et “JA”. For å validere oss som mennesker. For å oppleve oss selv som dyktige vesener, vakre mennesker verdig til å oppnå det vi satte oss fore å gjøre. For dette inviterer han oss til å følge disse trinnene:

Kvinne med fugler er hovedpersonen i sin historie

Vær hovedpersonen i din egen historie: De 4 trinnene for personlig ansvar

  1. Sett deg selv i dine egne sko. Det er veldig mulig at vi i hele vårt liv bare har fokusert på andre, når det gjelder å tilfredsstille andres behov. Det er på tide å lytte til oss selv. Å autentisk stille oss inn på våre følelser og verdier, tydelig avklare hva vi vil og hva vi ikke vil.
  2. Signer en kontrakt med deg selv. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det tilrådelig at du gjør dette så snart som mulig. Det er ikke mer eller mindre enn å huske hver dag og hvert øyeblikk, at vi er forpliktet til å møte våre behov, uavhengig av hva andre gjør.
  3. Lær å flyte. Å være ansvarlig for deg selv betyr også å lære å stole på, både vår egen evne og vår skjebne. Anta at det er ting som kommer og går. Slutt å klamre deg til det umulige. La deg selv vokse.
  4. Til slutt, husk at ditt daglige liv ikke er en konkurranse. Det er ingen lov som forteller oss at det er noen som alltid må vinne og andre som er ment for å tape. Å leve er å feire livet. Det er å gi og motta. Det er å leve sammen i harmoni. Å være ansvarlig for oss selv med våre suksesser og nederlag, uten å skylde våre frustrasjoner på den som er i nærheten.

La oss nå sette disse enkle tipsene i praksis. La oss være den sanne hovedpersonen i vår eksistens.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.