Den beste personen til å helbrede deg er deg selv

Kroppen vår har naturlige krefter til helbredelse og regenerering som er sterkest som respons på hvile og avslapning. Slik kan du helbrede deg selv.
Den beste personen til å helbrede deg er deg selv
Raquel Aldana

Skrevet og verifisert av psykologen Raquel Aldana.

Siste oppdatering: 02 august, 2022

Da jeg begynte å utdanne meg til å bli yogainstruktør, lærte jeg at en av de grunnleggende retningslinjene for yoga er “ahimsa”. Ahimsa betyr “ikke-vold“. Ofte tenker vi bare på dette som ikke å være aggressive mot andre, men vi er ikke alltid bevisste på volden vi påfører oss selv og vår egen kropp.

Paradoksalt nok lærte jeg dette fra indisk medisin, men baklengs. Jeg har lært “i kontrast” at det er ting som er voldelige for kroppen min. I en uke har jeg fulgt en tilsynelatende avgiftningsbehandling som kun har resultert i en større systemblokkering i kroppen min som jeg nå er i ferd med å komme meg etter.

Jeg gjenoppretter meg selv, behandler kroppen min med mye kjærlighet, omsorg, mildhet, respekterer følsomheten min. Jeg har lært at vi bør være de første til å respektere vår egen følsomhet.

Dette er ikke bare en subjektiv forståelse. Jeg sier ofte til mine klienter at vi må ha en dyp forståelse av hvordan nervesystemet og hjernen fungerer.

Kroppen vår har naturlige krefter til helbredelse og regenerering som bare aktiverer seg selv som svar på hvile og avslapning, ikke for stress. Når vi er stresset, blir alle våre fysiske mekanismer for helbredelse og fornyelse blokkert, eller redusert til sin minimale styrke, det samme gjør vårt immunsystem og evne til å absorbere næringsstoffer.

Når dette skjer, må vi reagere med mykhet, omsorg, lytte til kroppen vår og ved å ta “less is more”-perspektivet. Vi må la kroppen vår helbredes på en naturlig måte slik at vår fysiske og mentale mekanisme kan omorganisere seg på en sunnere måte og igjen tendere til fred og velvære, lykke.

Den beste personen til å helbrede deg selv er deg

Jeg befinner meg ofte sammen med mennesker som har gått gjennom konflikten mellom terapier og behandlinger som er for harde og intense, og som ofte gjør at personen føler seg enda mer ødelagt enn før de begynte.

Hvis du befinner deg på et sted hvor du trenger helbredelse – enten det er fysisk, emosjonelt eller åndelig – før du hopper inn i en detox eller annen ekstrem behandling, er det nyttig å stille deg selv disse enkle spørsmålene.

På hvilke områder av livet mitt stoler jeg mer på andres stemmer enn på min egen stemme?

I hvilke øyeblikk stoler jeg mitt velvære på andre i stedet for å lytte til min egen kropp?

Strand ved solnedgang, silhuett av figur som mediterer

Hvilke deler av mitt indre opptrer jeg voldelig mot?

Hvilke vaner har jeg som er angrep på meg selv?

Bruk litt tid på å svare dem, og gjør det ærlig. Når du har kommet til noen svar, må du bruke denne kunnskapen i livet ditt og ta grep.

Ofte kan svarene du kommer til oppmuntre deg til å slutte å besøke et bestemt sted, eller et bestemt vennskap, eller kanskje prøve å se hva som skjer hvis du setter en behandling eller terapi på vent som du føler er for aggressiv. Du kan bestemme deg for å slutte å presse deg mellom de fire veggene i et treningsstudio med musikken på fullt for å ta en tur gjennom en park i solen, lytte til fuglene og føle deg levende og i fred, her og nå.

Forlat ting som forårsaker deg smerte, med løftet om at det i fremtiden vil være til det beste. Gi deg selv tillatelse til å ta vare på deg selv med en vennlighet og kjærlighet som overrasker deg, fordi du er din mest verdifulle eiendel.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.