Å komme ut – en personlig beretning

Å tilstå at du føler deg tiltrukket av mennesker av samme kjønn er en vanskelig oppgave, spesielt siden du utsetter en veldig sårbar del av deg selv for meningene til de rundt deg. I denne artikkelen forteller jeg hva jeg opplevde da jeg kom ut av skapet.
Å komme ut – en personlig beretning

Siste oppdatering: 11 februar, 2023

Å fortelle verden rundt deg hvorfor du er tiltrukket av mennesker av samme kjønn er en historie som heterofile mennesker ikke trenger å konstruere. Som regel gir folk ikke forklaringer på hvorfor de føler seg tiltrukket av folk av det motsatte kjønn. Det er noe som tas for gitt. Hvis du er mann, er du vanligvis tiltrukket av kvinner, og omvendt. Det er det som oftest skjer i naturen. Men i denne artikkelen skal jeg fortelle deg min beretning om å komme ut.

Trist gutt lener hodet mot veggen

Å komme ut av skapet

Jeg hater ordet skap. I skap oppbevares klær, suvenirer, gaver og andre eiendeler. De kan legges inn der for å hindre at de forringes, men også for å hindre at de blir sett. Men, jeg har alltid lurt på, hvordan kan vi skjule begjær? Er det mulig å skjule noe som er helt utenfor vår kontroll? Etter min mening er svaret et rungende nei.

I det øyeblikket vi er i stand til å endre hva vi føler, hva vi ønsker og hva vi lengter etter, vil vi slutte å være mennesker.

Vennene mine

Det som forårsaket meg mest angst i livet mitt, var det faktum at jeg på et tidspunkt visste at jeg måtte fortelle det til foreldrene mine. Jeg hadde allerede hørt faren min omtale homofile som sopere ved mer enn én anledning. Da jeg hørte det ordet på leppene hans, hamret hjertet mitt. Dette var en av barrierene jeg visste at jeg kom til å møte når jeg tok opp temaet hjemme.

Av denne grunn bestemte jeg meg for å fortelle det til vennene mine først. Jeg hadde et godt sosialt nettverk som gjorde at jeg kunne føle meg både fri og støttet. Tenk deg at du har en ryggsekk på ryggen med ti steiner oppi. En dag går du gjennom en skog og bestemmer deg for å dele innholdet med gruppen rundt deg. Den dagen jeg kom ut til vennene mine, dag, hjalp de meg. Hver og en av dem tok en stein fra ryggsekken min, noe som reduserte vekten til lasten min.

Vennene mine fikk meg til å føle meg menneskelig. Jeg husker det øyeblikket med stor hengivenhet fordi de viste meg det jeg allerede visste: at det var helt gyldig å elske en annen person, uavhengig av kjønn. De viste meg at vi i hovedsak alle er mennesker. Og som mennesker mangler vi evnen til å bestemme hvem vi skal elske. Det i seg selv er ekstraordinært.

Foreldrene mine

Da jeg fortalte det til foreldrene mine, følte jeg meg lettet. Ekstremt lettet. Jeg følte at jeg var i ferd med å slippe en atombombe på åtte millioner megatonn. Men det var bare ord, fortsatte jeg å fortelle meg selv. Men til min store overraskelse visste de det allerede!

Foreldre vet ofte mange ting som vi ikke er klar over at de vet. Da jeg endelig tok skrittet fullt ut og fortalte det til mine, hjalp de meg til og med med å komme opp med en plan for å fortelle resten av familien det.

Verdiene vi får når vi er små er de som styrer handlingene våre i større grad når vi er eldre.

Tenåringssønn med faren sin

Familien min

Jeg vet jeg har vært heldig. Jeg vet at det finnes mennesker som har det veldig vanskelig når de bestemmer seg for å komme ut til familien sin. I mitt tilfelle var det motsatt. Da jeg fortalte det til mine tanter, onkler og besteforeldre, var mottakelsen deres enorm.

Min bestemor insisterte til og med på at jeg skulle introdusere henne for partneren min!

Jeg følte meg virkelig støttet, validert og elsket. Det er fordi, i stedet for å se en annen person, så familien min et menneske. De så noen som var verdig å elske og bli elsket, uavhengig av kjønn og seksuell legning. Jeg tror dette var det viktigste. Tross alt er det å elske noen noe av det vakreste vi noen gang kan oppleve, føle, ønske og nyte.

Det er kjærlighet som betyr noe. Vi må elske mye, vanvittig og uten å nøle. Livet vårt er skapt for å elske.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Altmann, W. (2001). Salir del armario. Los estudios” gays” en España. Iberoamericana (2001-), 1(1), 181-195.
  • Pérez Iglesias, J. (1997). Salir del armario para entrar en las eatanterías: servicios bibliotecarios para gays y lesbianas.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.