Noen ganger er jeg ikke der for alle ... fordi jeg trenger meg også

Noen ganger er jeg ikke der for alle ... fordi jeg trenger meg også
Valeria Sabater

Skrevet og verifisert av psykologen Valeria Sabater.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Noen ganger er jeg ikke der for folk fordi jeg trenger meg selv jeg også. Jeg trenger å lytte til meg selv, sette sammen de ødelagte bitene mine og glatte ut alle grove kanter.

Så hvis jeg ikke svarer eller hvis jeg setter telefonen på lydløs noen timer eller noen dager, betyr ikke det at jeg har falt av jordens overflate. Jeg bestemte meg for å gå en tur med meg selv, noen jeg har forsømt lenge.

Det er morsomt hvordan vi ender opp i vår egen “spam”-mappe – nesten uten at vi merker det. Vi henvender oss selv til skuffen med uferdige prosjekter, den siste siden av vår agenda, eller den lille post-it-lappen som går tapt i rotet på skrivebordet vårt. Det er alltid noe viktigere.

“Det er tre ekstremt harde ting: stål, diamanter og å kjenne seg selv.”

-Benjamin Franklin-

Vi lever i en enormt krevende og konkurransedyktig verden, så mye vet vi alle. Det er så mye å gjøre, og dagene våre er hektiske og utmattende. Og som om det ikke var nok, har vi nå også konstant, umiddelbar kommunikasjon ved hånden.

Vi lever gjennom sosiale medier, vi er alltid tilgjengelige, det ser ut til at det alltid er en melding å svare på, en e-post vi må lese, og bilder å like – selv om vi ikke føler for det.

Det er som om vi kan se alt unntatt det som er rett foran øynene våre. Våre slitne øyne kan lese andres behov, men er ikke i stand til å tyde våre egne … Alt er uskarpt, alt er helt sammenfiltet i hjertet og sinnet, og noe føles ikke riktig, men vi vet ikke hva det er…

Torturert kvinne - jeg trenger meg også

Du har nådd grensen din, men du vet det ikke enda

Folk trenger deg og du vet det. Hver dag har du ti fjell å klatre opp, og du klarer det, det er sant. Men ingen gir deg medaljer for det, nesten ingen setter pris på ditt engasjement eller alle de tingene du ofrer for de rundt deg.

Litt etter litt, mister ting sin mening og folk mister sin tiltrekning. Verden har ikke lenger musikk, den rimer ikke lenger, magien forsvinner, og du synker under ditt eget ansvar som en stein i en bunnløs brønn.

Å være der for andre hver time, har hver dag en hemmelig økende pris. Denne typen stress kan få alvorlige konsekvenser, til og med depresjon:

  • Utmattelse, en ekstrem tretthet som noen ganger ikke forbedrer seg med søvn.
  • Hodepine, migrene.
  • Ryggsmerter.
  • Dårlig fordøyelse.
  • En følelse av konstant kjedsomhet, du mister nesten all interesse for livet.
  • Utålmodighet og irritabilitet.
  • Frustrasjon, kynisme, apati, et konstant dårlig humør …

Så ironisk som det kan virke, vil det å leve i et slikt hyperstimulert og hyperkrevende miljø til slutt lamme oss. Vi blir ufølsomme for våre egne behov, fremmede til vårt eget hjerte og skipbrudne på øya Circe hvor vi helt har glemt hvor vi hører hjemme.

Mann med drager bak seg

I dag er jeg ikke der for noen andre, i dag trenger jeg meg selv

Å si høyt “akkurat nå er jeg ikke der for noen andre, jeg trenger meg selv jeg også” er ikke egoistisk. Det skader ingen, ingenting blir forsømt, verden vil fortsette å gå rundt. Men noe fantastisk vil skje: vi vil åpne døren for emosjonell helbredelse. Vi vil gi oss selv tiden i gave og et eget rom. Et tilfluktssted.

Det vil være som å krype inn i hulrommet i et tre for å komme i kontakt med våre røtter, hvor vi gjenoppdager oss selv nesten i fosterstilling, for å helbrede oss selv og slik la våre blader, våre vakre grener, vokse høye og frie. For å berøre himmelen.

Her er noen ideer å tenke på. De kan hjelpe deg med å komme dit.

“Vi blir bare det vi er basert på den totale og dype avvisningen andre har gitt oss.”

– Jean-Paul Sartre-

En tegning av en mann som tar kontroll

Hvordan ta kontroll og ta vare på meg selv når “Jeg trenger meg”?

I en verden hvor vi føler oss som fanger av våre forpliktelser, bør det være et rom, et lite, komfortabelt, spesielt sted som tilhører bare oss. Det er som vår livbåt når vi føler at vi drukner.

  • Når du føler et eksternt press som hindrer deg i å være deg selv, stopp opp og visualiser livbåten din: kom deg inn i den.
  • Det er på tide å utarbeide en redningsplan. Benjamin Franklin pleide å si at “hvis vi ikke har en overlevelsesplan i våre daglige liv, er vi dømt til å seile for alltid.”
  • Denne overlevelsesplanen skal ha et mål og prioriteringer (I dag er målet mitt å komme meg gjennom arbeidet mitt. Målet mitt er å ikke bli stresset, og planen min inkluderer to timer for meg selv. Det å være sammen med kollegaer eller slektninger er sekundært i dag).

Til slutt må vi være helt tydelige på at det vil være dager da vår totale og absolutte prioritet vil være oss selv. Å gjøre dette klart for våre kjære er på ingen måte egoisme.

Å slå av mobiltelefonen, gå ut på tur, puste og å finne et tilfluktssted i våre egne tanker er handlinger av ekte mental helse. Fordi enten vi tror det eller ikke, å være oppmerksom når “Jeg trenger meg”, å  skrive mitt eget navn på listen over prioriteringer, er mye mer enn bare tilrådelig, det er OBLIGATORISK.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.