Min ufrivillige abort: Den lille jenta jeg mistet

Det har gått nesten et år og jeg prøver fortsatt å bearbeide det som skjedde. Historien min er vanskelig, men jeg håper bare at jeg kan hjelpe noen ved å fortelle den. Det kan ikke finnes mer ødeleggende fysisk og emosjonell smerte enn det som er forårsaket av en ufrivillig abort.
Min ufrivillige abort: Den lille jenta jeg mistet

Skrevet av Equipo Editorial

Siste oppdatering: 07 januar, 2023

Dette er historien om min ufrivillige abort. “Den biologiske klokken din tikker.” Dette er uttrykket jeg har hørt mest fra familien min siden jeg fylte 30. Søsteren min fikk sitt første barn rett etter endte studier, og alle håpet at jeg skulle følge samme vei. Men til tross for at jeg er eldst, har jeg alltid vært den minst tradisjonelle, den som aldri har hatt et varig forhold eller en fast jobb, og som foretrakk å reise.

Ideen min om å være en nomade og reise jorden rundt i en bobil forsvant imidlertid fullstendig da jeg møtte Peter. Jeg var på ferie med noen venner og han var resepsjonist på hotellet vi bodde på. Han var snill, morsom, hadde de blåeste øynene og når han lo hadde han to smilehull.

Jeg ble betatt. Vi ble forelsket og vår vakre historie startet. Jeg ville ikke lenger reise rundt i verden, han var alt jeg ville ha, og vi skapte et hjem sammen. Til å begynne med var det vanskelig økonomisk, og vi klarte oss ofte på bare én lønn. Andre ganger hjalp foreldrene oss med husleien. Men da jeg var 36, ble situasjonen bedre og vi bestemte oss for å gå et skritt videre. Å bli foreldre.

Jeg har hatt et ektopisk svangerskap. Men jeg nekter å være enda en statistikk. Historien min er unik, som om tusenvis av kvinner som har gått gjennom denne opplevelsen.

Par ser på resultatene av en graviditetstest og husker deres tidligere spontanabort
Ingen par tror noen gang at de kanskje må leve gjennom den harde opplevelsen av et svangerskapstap.

Smerten av en ufrivillig abort og en tom livmor

“Den biologiske klokken din tikker”, pleide faren min å si. Han har aldri hatt mye takt eller empati. Han er en av dem som alltid sier det første som faller ham inn. To år gikk og det var ingen baby. Jeg ble ikke gravid. Til slutt antok vi at vårt liv skulle bli et liv uten barn, og at det ikke var noe galt med det. Vi hadde det bra.

Det var i det verste øyeblikket av pandemien da den skjedde. Verden så ut til å falle sammen utenfor, og likevel hoppet vi av glede. Jeg tok en graviditetstest og to veldig svake linjer dukket opp. Jeg visste at den var positiv, men jeg tok to tester til for sikkerhets skyld. Bare for å være sikker på at alt vi hadde drømt om endelig hadde gått i oppfyllelse. Og ja, det var sant. Vi skulle ha en baby.

De neste to ukene var de beste og mest spennende i livet mitt. Vi brukte nettene på å snakke om hvordan livet vårt ville bli, hvilket navn vi ville velge, og hvordan vi ville oppdra den lille. Vi kunngjorde det til familiene våre, og søsteren min kunne ikke vært lykkeligere. Vi skulle bli mødre samme år. Hun var fire måneder gravid med sin tredje.

En abort ut av det blå

En morgen, da jeg gikk på do, oppdaget jeg litt blod i undertøyet mitt. Det var ikke mye, men det var der. Jeg forsikret meg selv om at jeg hadde lest at blødninger kan oppstå i første trimester. Jeg forsøkte å fortelle meg selv at det var normalt – når jeg faktisk visste at det ikke var det. Likevel bestemte jeg meg for at det var best å prøve å ikke bekymre meg og nevnte ingenting for Peter.

Men da jeg gikk på kjøkkenet og begynte å lage frokost skjedde det plutselig noe som jeg fortsatt synes er vanskelig å forklare. Jeg opplevde den verste smerten jeg noen gang har hatt. Det var som om en brennende varm spiss gjentatte ganger presset på innsiden. Som om innsiden min nådeløst ble revet ut. Jeg kaldsvettet og husker ikke noe mer. Jeg mistet bevisstheten.

Da jeg våknet, lå jeg på en sykehusbåre. Peter var ved siden av meg og de tok meg med for å ta en ultralyd. Det var da legen, fullstendig distansert, sa noen ord til sykepleieren. Det var som om vi ikke var der. «Livmoren er tom. Det er ingenting der.»

I tilfelle en blødning eller merkelig følelse under graviditet, er det tilrådelig å oppsøke lege umiddelbart.

En ektopisk graviditet

En andre ultralyd viste at livmoren min var tom fordi embryoet satt fast i venstre eggleder. Det målte 12 millimeter og var i live. Hvis du ikke vet noe om svangerskap utenfor livmoren (som meg), la meg fortelle deg hva som skjer når et embryo utvikler seg utenfor livmoren. Det forekommer bare ved to prosent av svangerskapene, og de er aldri levedyktige. De er dømt til å dø.

Babyen vår levde, men den var i ferd med å drepe meg. Det fantes ikke noe valg og legene informerte meg da om hva som skulle skje. Ektopien – det var det de kalte babyen vår – måtte dø. For at dette skulle skje, skulle jeg injiseres med metotreksat. Dette er et kjemoterapimedikament som injiseres i blodet for å bremse eller stoppe produksjonen av raskt voksende celler.

Graviditeten min, noe jeg aldri hadde trodd skulle skje med meg, hadde akkurat startet. Men etter noen uker ville jeg oppleve litt smerte og blødning, og det ville være over. Å komme hjem fra sykehuset var det tristeste øyeblikket i våre liv. Alt vi hadde drømt om, alt vi hadde planlagt, ble dekomponert til biter av kjøtt, blod og væske.

Men historien vår sluttet ikke der. For tolv dager senere gikk den brennende smerten gjennom magen min igjen. Noe var galt, embryoet vårt hadde dødd, men det hadde vokst. Så legene grep raskt inn for å fjerne egglederen hvor babyen vår gjemte seg, og som nektet å forlate meg, bundet til innsiden og forårsaket ubeskrivelig lidelse.

Ektopisk graviditet er den viktigste årsaken til mødredød i første trimester av svangerskapet.

Mine dager med sorg for den lille jenta mi

Jeg vet at mitt ektopiske svangerskap var en jente. Jeg vet at embryoet som bare var i live i noen uker var en liten jente med himmelblå øyne og et vakkert smil. Jeg vet ikke hvorfor, kall det instinkt, kall det intuisjon. Men siden de rev henne ut av meg og etterlot et arr på magen min, kan jeg ikke slutte å forestille meg hvordan livet hennes ville ha vært.

Jeg vet at jeg ikke burde forsterke disse tankene, men det gir meg litt lettelse å forestille meg henne i sinnet mitt, lekende og leende. Med Peters to smilehull. «Du blir snart gravid igjen», sier faren min med sin vanlige mangel på taktfullhet. Men jeg tenker bare på alle de kvinnene som også har opplevd ufrivillige aborter.

Jeg husket kollegaen min som hadde permisjon etter å ha mistet babyen sin, og da hun kom tilbake på jobb, visste ingen hva de skulle si til henne. Jeg husket min beste venn, som hadde en spontanabort i andre trimester og som jeg vet ikke har blitt kommet seg ennå. Jeg tenker også på tanten min, som hadde åtte spontanaborter og til slutt, etter å ha adoptert en jente, fikk to til naturlig.

jente som lider av følgene av spontanabort
Ved en ufrivillig abort lider begge partnere. Gjensidig støtte er nøkkelen.

Et arr som knytter meg til henne

Jeg vet at min sorg, i likhet med mange andre kvinners (og deres partnere), er unik og ikke kan sammenlignes. Når det er sagt, har vi alle noe til felles: tomrommet, historien som ikke ble, og den stille tristheten som vil forbli med oss for alltid. Det betyr ikke at vi ikke kan leve vanlige liv, for det gjør vi. Vi smiler og drømmer igjen og legger planer.

Men når ingen ser oss, kjærtegner vi våre indre og ytre arr i stillhet og sørger over tapene våre. Og det er greit fordi det som er elsket blir husket og for alltid plassert i små hjørner av våre hjerter. Nå har jeg blitt tante igjen.

Søsteren min har nå fått barnet sitt. Selv om jeg først, i noen dager, ikke kunne se på den gravide magen hennes uten å føle litt sinne, misunnelse og tristhet, er alt fint nå. Livet er greit og jeg fortsetter å helbredes gradvis. Det samme gjør Peter.

Jeg håper bare at mitt vitnesbyrd kan hjelpe noen. For hvis du har gått gjennom det samme, bør du vite at du ikke er alene. Snakk om det med dine kjære, la deg bli elsket og ivaretatt, og søk hjelp. Fortell andre om smerten din.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moini A, Hosseini R, Jahangiri N, Shiva M, Akhoond MR. Risk factors for ectopic pregnancy: A case-control study. J Res Med Sci. 2014 Sep;19(9):844-9. PMID: 25535498; PMCID: PMC4268192.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.