Hvordan jeg håndterte å miste alt: en personlig beretning

De økonomiske krisene vi har opplevd har forårsaket dype sår. Skjønt, som Julio Cortázar sa: "Ingenting går tapt hvis vi utfører en analyse dypt nok til å gjenkjenne verdien under det som tilsynelatende har blitt brent." Av denne grunn forteller jeg deg min historie.
Hvordan jeg håndterte å miste alt: en personlig beretning

Siste oppdatering: 13 februar, 2023

I en alder av 16 mistet jeg alt, eller det var det jeg trodde. Men årene har gitt meg perspektiv og forståelse, og jeg har gradvis innsett at ‘alt’ er et begrep som ikke bare relaterer seg til materielle ting, men virkelig meningsfulle områder av livet. I denne artikkelen skal jeg fortelle deg min egen beretning om hvordan det var å gå fra overflod til ulykke. Å miste alt.

Penger, hjem, arbeid og studier er aspekter av livet som vi alle har en tendens til å ignorere til noe skjer som destabiliserer dem. Krisen i 2008 kastet familien min inn i en tilstand av fullstendig apati i tillegg til å ødelegge økonomien i mange land over hele verden.

urolig tenåring

Å miste alt

Min bestemor pleide å si til meg at “en ulykke kommer sjelden alene. Hun hadde rett. Da krisen brøt ut i 2008, begynte ulykkene å komme i rekke og rad for oss.

Når du tenker på det, er jobb som et dominospill, hvis den første brikken faller, er det sannsynlig at de andre faller også. Derfor ligger ofte flere hendelser bak konkursen i et selskap.

Når det gjelder vår familiebedrift, kunne ikke leverandørene våre lenger levere til oss fordi kundene deres hadde begynt å ikke betale fakturaene sine og de hadde gått konkurs. På sin side begynte også kundene våre å slutte å betale. Problemene ble bare større og vi ble tvunget til å gi opp drømmen vår.

Det er vanlig at konkurser oppstår på grunn av manglende betaling fra andre. For eksempel investerer du penger i et produkt og kunder bestiller det fra deg, men betaler deg ikke. Så du ender opp uten produktet og uten pengene. I mellomtiden må du fortsette å betale skatt, avgifter, forsikring, husleie osv. Livet blir umulig når du ikke har penger.

Som et resultat mistet jeg alt: huset mitt, foreldrene mine (de endte opp med å bli skilt), jobben min og mine fremtidige studier.

Konsekvensene

Men i virkeligheten mistet jeg ikke så mange ting. Bare de materielle tingene. Når det er sagt, var virkningene av finanstsunamien i 2008 åpenbare.

Krangler ble normen hjemme. Foreldrene mine var alltid uenige om det samme, penger og fremtiden. Bedriften var i en prekær situasjon fordi arbeidet, som var så rikelig før, hadde blitt redusert dramatisk. Noen ganger var det umulig for oss å betale regninger som strøm, vann og gass.

Før alt dette skjedde, hadde jeg et veldig behagelig liv. Jeg bodde i et fint hus, spiste ofte ute og studerte ved et av de beste private universitetene i landet. Man kan si jeg var bortskjemt. Imidlertid endret dette seg. Vi ble tvunget til å møte virkeligheten som millioner av mennesker også stod overfor. Dessuten måtte vi innta et helt annet perspektiv.

Å være en 16 år gammel tenåring og se alt kollapse rundt deg er veldig vanskelig.

Trist tenåring ser seg i speilet

Hard lærdom

For å bidra til familiens økonomi slik at vi kunne få endene til å møtes, tok jeg den første jobben jeg fant. Jeg ble kjøkkenassistent for en kjent restaurantkjede. Samtidig skrinla jeg ideen om å fortsette på et dyrt universitet og meldte meg inn på et offentlig. Gjennom årene har jeg kommet til den konklusjonen at dette var en av de beste avgjørelsene jeg noen gang har tatt i hele mitt liv.

Jeg prøvde veldig hardt. Jeg jobbet deltid på restauranten, jobbet overtid som privatlærer og fullførte høyskolesemesteret hvert år med glans. Selv nå ser jeg tilbake og er overrasket over hva jeg klarte.

Selvfølgelig var den personlige kostnaden også stor. For eksempel måtte jeg utsette avtaler og møter med venner ved en rekke anledninger, fordi jeg trengte tid til å investere i det jeg måtte gjøre: hjelpe til hjemme og skape en alternativ fremtid enn den jeg hadde planlagt.

Når du går fra overflod til å ha ingenting, er virkningen brutal. Men over tid, hvis du stopper for å tenke og reflektere, gjenstår det som er viktig. Det er din evne til å endre det du har makt til å gjøre for å sikre at fremtiden din er forskjellig fra nåtiden du misliker så mye.

Som det sies, vi ror alle vår egen båt. Imidlertid innser du ofte ikke engang det. Husk at det er i din makt å styre den turbulente elven du må navigere for å nå roligere og klarere vann. Du må bare stole på deg selv og holde ut.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ortega, A., & Martín, P. (2012). La juventud española en tiempos de crisis: Paro, vidas precarias y acción colectiva. Sociología del trabajo, 75, 93-110.
  • Tarazona, D. (2005). Autoestima, satisfacción con la vida y condiciones de habitabilidad en adolescentes estudiantes de quinto año de media. Un estudio factorial según pobreza y sexo. Revista de investigación en Psicología, 8(2), 57-65.

Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.