Første gang jeg var hos en psykolog

Første gang jeg var hos en psykolog
Lorena Vara González

Skrevet og verifisert av psykologen Lorena Vara González.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Jeg trodde aldri at jeg ville trenge å se en psykolog, at jeg skulle være hos en psykolog. Dessuten hadde jeg aldri tenkt så mye over psykologers arbeid eller tenkt på hva terapi kunne gjøre for meg. Men en dag endret alt seg. Jeg begynte å føle at noe ikke var rett inne i meg, og jeg kunne ikke forklare hvorfor.

Jeg følte meg mindre motivert. Jeg fikk ikke den samme gleden ut av ting jeg en gang likte. Det ble vanskeligere og vanskeligere å komme seg ut av sengen og ut av huset hver dag, selv om jeg følte meg bedre da jeg var ute. Jeg følte at jeg ville, men jeg kunne ikke. Det var en merkelig følelse. Det fikk meg til å tro at det var noe galt med min psykiske helse.

Tiden gikk og ingenting syntes å forandre eller forbedre seg. Til slutt fikk jeg opp motet mitt til å gå til en psykolog. Jeg visste ikke hva jeg kunne forvente, hva jeg skulle si, eller hvordan jeg skulle begynne da jeg kom til kontoret hans. Jeg var veldig nervøs og tilbakeholden. Nå som jeg har sett resultatene, kan jeg si at det definitivt var verdt det. Det var også forskjellig fra det jeg forventet.

“Alle snakker om sinnet uten å nøle, men de er forvirret når du ber dem om å definere det.”

B.F. Skinner

Kvinne hos en psykolog

Første gang hos en psykolog: De vil ikke fortelle deg hva du vil høre, de vil fortelle deg sannheten selv om det gjør vondt

Første gang jeg dro for å se min psykolog, begynte han å spørre meg hvorfor jeg bestemte meg for å be om hjelp. Det skremte meg at jeg ikke kunne forklare det. Som jeg sa før, følte jeg meg bare dårlig. Jeg kunne ikke finne noen grunner eller ord for ubehaget jeg følte. Og i motsetning til det jeg forventet, var det veldig enkelt å snakke med ham.

Han var i stand til å hjelpe meg med å gjøre problemet mitt om til ord. Han fikk meg ikke til å føle meg alene eller hjelpeløs, og han fortalte meg heller ikke hva jeg ønsket å høre. Han lærte meg bare å analysere og jobbe med det som ikke gikk bra. Han hjalp meg med å være klar over mine mangler, men også potensialet mitt.

“Livet ditt er ikke bestemt så mye av hva det bringer til deg, men av holdningen du bringer til livet; det er ikke bestemt så mye av hva som skjer med deg, men av hvordan sinnet ditt ser på hva som skjer.”

Khalil Gibran

Men vi snakket ikke bare. Fra begynnelsen av, fra det aller første besøket, ble vi enige om at vi hadde et felles mål. Det vi ønsket å gjøre, var å hjelpe meg å bevege meg utover mine følelser av ubehag som hadde fått meg om å sette opp et møte i utgangspunktet. Dette er kanskje den vanskeligste delen av behandlingen. Du er ikke et passivt vesen som får en magisk løsning på dine problemer. I stedet skjønner du at problemene dine kan forandre seg, vokse eller forsvinne. Alt avhenger av hvordan du oppfatter dem og hva du gjør med dem, direkte eller indirekte.

Det er da du innser at det ikke finnes noen magiske tryllestaver. Endring er vanskelig. Noen ganger er det vanskeligere å endre seg enn å lide gjennom det problemet som førte deg til psykologen i utgangspunktet. Under prosessen, kan ideen om hvem du er endre seg, og det kan være skremmende. Men målet er ikke å føle seg bra på kort sikt. Du jobber for forandring som vil hjelpe deg til å trives på lang sikt.

“Formålet med psykologien er å gi oss en helt annen idé om de tingene vi kjenner best.”

-Paul Valery-

Holde hender

En god psykolog hjelper deg med å frigjøre deg fra skyld, men også med å få deg til å ta ansvar for dine følelser

Når du starter behandlingen og setter endringene på plass, er det ikke som å seile over en vindstille sjø. Ofte, siden jeg var klar over problemene mine, prøvde jeg å merke dem. Disse merkene var ikke alltid sammenfallende med hva min psykolog fortalte meg.

Dette fikk meg til å stole mindre på ham fordi jeg trodde at ingen kjenner meg bedre enn meg selv. Senere forsto jeg at akkurat som at ingen kjenner meg bedre enn meg selv, har jeg spesialisert meg på å kjenne de mentale fjærene og tannhjulene på den måten som min psykologi ser dem. Det var noe ganske enkelt, men i begynnelsen så jeg det ikke. Det viser seg at vi kan alle være mestre av selvbedrag.

Selvbedrag fører oss til å være for grusomme eller for gode mot oss selv. Det gjør det umulig for oss å tydelig se vår egen virkelighet. Så, ofte vrir vi oss i skyld fordi vi føler det slik vi gjør eller fordi vi er hvem vi er, bare fordi vi ikke har det bra.

Men terapi er som et speil. Det viser deg deg selv akkurat som du er, ikke som du skulle ønske du var eller du skylder på deg selv for å være. Under mitt første besøk hos psykologen hjalp han meg med å slippe skylden jeg hadde fordi jeg ikke hadde nådd mine mål, og med å ikke bruke opp all energien min på å utføre dem. På denne måten hjalp han meg også med å ta ansvar for følelsene som ble født fra denne skylden.

For alle disse grunnene var mitt første besøk hos en psykolog verdt det. Nå er jeg sterkere, jeg har flere ressurser, og min forståelse for verden er mer balansert. Nå vet jeg at jeg ikke er perfekt. Faktisk har jeg begynt å føle en viss kjærlighet for de ufullkommenhetene som før førte til så mye frustrasjon. Jeg kan møte livet og jeg kan mislykkes. Alt dette gjør meg ikke svak, det styrker motivasjonen min til å fortsette å vokse.

Jeg har definitivt fortsatt frykt, men den sniker seg ikke lenger inn i mine tanker og lammer meg. Min frykt kontrollerer meg ikke, fordi jeg har støtte for å løse opp knutene som pleide å holde meg fanget.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.