Det som hindrer meg fra å åpne vingene mine: emosjonell avhengighet

Det som hindrer meg fra å åpne vingene mine: emosjonell avhengighet
Adriana Díez

Skrevet og verifisert av psykologen Adriana Díez.

Siste oppdatering: 27 desember, 2022

Hvis jeg føler at noe holder meg tilbake, vil jeg ikke klare å ta av, jeg vil ikke kunne fly. Hvis jeg ikke føler meg fri, vil ikke vingene mine åpne seg og løfte meg opp. Selv om vi vet dette, hvorfor er det så mange mennesker som blir faststående i forhold som spiser dem opp på innsiden? Nøkkelen kan være emosjonell avhengighet og deres behov for å være elsket og verdsatt.

Frykten for ensomhet eller isolasjon er grunnlaget av emosjonell avhengighet, som fører til forhold som er for intense og ubøyelige. Avhengige mennesker kan ikke se for seg et liv uten et forhold eller noen til å validere dem hele tiden. Det øyeblikket hvor de føler seg alene eller avslutter et forhold, ser de etter et nytt et. Dette skjer nesten med en gang fordi de føler seg ubeskyttet og forlatt.

Når vi vil fly, vil vi føle oss lette og vi vil ha et rede å komme tilbake til. Men når vi først får redskapene vi trenger kan vi prøve å lette. På den måten kan vi se hva som er på utsiden og se hva vi virkelig ønsker, og viktigst av alt, nyte flyturen. 

Hvis vi er i et skadelig, dårlig forhold, vil kanskje ikke denne flyturen være mulig. Det vil hindre oss fra å klatre til toppen og få et nytt synspunkt. Knyttet fast til redet der det mulig å se alt rundt oss. 

Det som gjør oss til sterke, hele og trygge mennesker er avgjørelser, ikke behov.

Å åpne vingene mine for å fly: God selvtillit er en fundamental del av puslespillet

De ulike karakteristikkene som definerer mennesker som skaper disse ubøyelige og limiterende forholdene er de som har:

  • Problemer med å ta avgjørelser for seg selv
  • Konstant behov for kjærlighet
  • Lav selvtillit
  • Behov for andre menneskers godkjenning
  • behov for å hele tiden måtte være i et forhold
Vi blir fanget i vår egen tankegang

Den viktigste brikken av alle og den som utløser de andre, kan være lav selvtillit. Mennesker med lite selvtillit føler seg svake og hjelpesløse, de stoler ikke på seg selv, og derfor søker de den tryggheten fra andre steder enn dem selv.

Hvis vi blir sterke og skaper et godt grunnlag av selvtillit, kan vi bygge et godt forhold på toppen. Når jeg føler meg selvsikker på meg selv har jeg evnen til å bestemme hva jeg vil ha i ethvert øyeblikk. Dette lar meg bygge vingene mine.

To sterke og uavhengige mennesker tar avgjørelsen om å gå ned en vei sammen mens de tenker på det positive og det negative aspektet av dette forholdet. På den måten kan de se og ta gode avgjørelser. Deres grunnlag er bygget på god selvtillit og god dømmekraft. Ikke på behov og svake forhold.

Det tar arbeid å konstruere vingene mine

Det å jobbe med å bryte ned din emosjonelle avhengighet av andre mennesker tar arbeid, anstrengelse og selvoppdagelse. Hva er det jeg mangler og hva er det jeg ser etter i en annen person? Dette er spørsmålet. Det å ha vår egen tid betyr at vi spør oss selv om det de gir oss er det vi vil ha eller fortjener.

Hvis vi mister denne tiden og ikke gir oss lov til å tenke og være alene, kan vi ikke se hva vi vil ha eller hva vi har. Viktigst av alt, vi vil ikke finne friheten til å bestemme om vi vil fly eller forbli hvor vi er.

Når vi er fri kan vi se hva vi trenger og fortjener

Emosjonell avhengighet gjør det vanskelig for oss til å sette pris på oss selv fordi vi ser på utsiden for å fylle det som mangler på innsiden. Stopp opp og tenk, gjør de meg lykkelig? Føler jeg meg verdsatt? Hjelper de meg til å bli en bedre person? Motiverer de meg eller holder de meg tilbake?

Ideen med et sunt forhold er: Jeg kan leve helt greit uten dem, men jeg er bedre med dem. Det som gjør oss til sterke, hele og trygge mennesker er bestandig en avgjørelse, ikke et behov. La oss arbeide med vingene våre, vår selvtillit og la oss være fri når vi flyr.


Denne teksten tilbys kun til informasjonsformål og erstatter ikke konsultasjon med en profesjonell. Ved tvil, konsulter din spesialist.